Trwa ładowanie...
d3nu9s5
d3nu9s5

Karp w zalewie octowej

Przepis

Karp w zalewie octowej to niebanalna przystawka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. W ten sposób możesz również zamarynować ryby, które zostały po wigilijnej wieczerzy. Dzięki temu przedłużysz ich świeżość.

3.2
(11 głosów)
Oceń:
d3nu9s5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Karp w zalewie octowej
Składniki
  • 1 duży karp
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna

Zalewa octowa:

  • 2,5 szklanki wody
  • 0.5 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 4 małe liście laurowe
  • 1 duża cebula pokrojone w cienkie półksiężyce
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
Przepis

Zalewa octowa: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Karpia myjemy, kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy na patelni. Obsmażonego i gorącego karpia układamy w słoiku, a następnie zalewamy gorącą zalewą octową. Słoik dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy, aż ostygnie. Karpia umieszczamy w lodówce, po trzech dniach jest gotowy do spożycia

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

d3nu9s5
Karp w zalewie octowej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

36
22
Share
d3nu9s5
d3nu9s5

d3nu9s5
d3nu9s5
d3nu9s5