Trwa ładowanie...
d3t7axm

Karp

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Karp kojarzy nam się głównie z Bożym Narodzeniem. Okazuje się jednak, że ten gatunek ryby możemy wykorzystywać dużo częściej niż raz w roku.

Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych. Początkowo jej hodowlą zajmowali się Rzymianie, którzy bardzo polubili jej smak. Następnie wraz z licznymi wojnami, przemarszami i wyjazdami, karp zaczął pojawiać się także w innych europejskich krajach, a do Polski trafił w XIII wieku.

Oczywiście początkowo nie był rybą, która kojarzyłaby się z okresem Bożego Narodzenia, a sposób podania tej ryby, był zupełnie inny niż ten, do której jesteśmy przyzwyczajeni dzisiaj. Karpia najczęściej pieczono lub dodawano do rosołu, a jeśli cofnęlibyśmy się w czasie o parę setek lat, prawdopodobnie podano by nam karpia w sosie piernikowym z rodzynkami. Przyjmuje się, że jest to najstarszy polski przepis na karpia.

Co ciekawe, tradycja podawania karpia na wigilijnym stole wcale nie jest tak długa. Podaje się, że ten rodzaj ryby zaczął pojawiać się w czasie świątecznych spotkań dopiero w latach 50. ubiegłego wieku.

Karp – wartości odżywcze
Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych. Warto go jeść, ponieważ w mięsie ryby znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6. Przypominamy, że są one bardzo potrzebne, ponieważ wspierają pracę mózgu oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.

Dodatkowo karp jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jedząc tę rybę, dostarczymy naszemu organizmowi witaminy B1, B2, B12 i PP oraz minerały, takie jak fosfor, wapń, potas, żelazo czy cynk.

Karp – wybór i podanie
Przede wszystkim pamiętajmy o tym, by nie oszczędzać przy zakupie tego gatunku ryby. Żeby karp był smaczny, musi być karmiony zbożem i żyć około 3 lat. Jeśli widzimy, że cena ryby jest zaskakująco niska, najprawdopodobniej wiąże się to z tym, że karpie były karmione sztucznymi granulatami i przeżyły około 2 lat.

Na wigilijnym stole zazwyczaj króluje karp smażony. W niektórych regionach Polski podaje się również karpia w galarecie lub potrawę, która nazywa się "karp po żydowsku".

Warto jednak poznać szersze zastosowanie karpia w kuchni. Z tego gatunku ryby możemy przyrządzić np. zupę lub kotlety mielone. Karpia możemy także upiec, podać z farszem grzybowy lub przygotować karpia po węgiersku: z cebulą, papryka i słoniną.

d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj