Karp z rodzynkami
Jakiej ryby nie może zabraknąć na wigilijnym stole? oczywiście karpia. Najczęściej podajemy go w galarecie lub smażymy w panierce. Warto jednak pokusić się o przygotowanie karpia nieco inaczej. Proponujemy rybę duszoną na maśle z dodatkiem rodzynek. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Karpia oczyścić i zrobić kilka nacięć od grzbietu w dół z dwóch stron. Posolić i powkładać w nacięcia rodzynki. Resztę rodzynek włożyć do środka ryby. Polać sokiem z cytryny. Rozgrzać oliwę i masło. Dusić rybę na małym ogniu od czasu do czasu polewając ją tłuszczem. Gdy jedna strona karpia będzie miękka, ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
Przepis dodał użytkownik katarzyn-ka31
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze