Trwa ładowanie...
d2jp3gf
03-08-2008 02:14

Karp z rodzynkami

Przepis

Jakiej ryby nie może zabraknąć na wigilijnym stole? oczywiście karpia. Najczęściej podajemy go w galarecie lub smażymy w panierce. Warto jednak pokusić się o przygotowanie karpia nieco inaczej. Proponujemy rybę duszoną na maśle z dodatkiem rodzynek. Palce lizać!

d2jp3gf
2.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 karp
  • 1 garść rodzynek
  • 1 cytryna
  • pół kostki masła
  • trochę oliwy lub oleju
  • sól
Przepis

Karpia oczyścić i zrobić kilka nacięć od grzbietu w dół z dwóch stron. Posolić i powkładać w nacięcia rodzynki. Resztę rodzynek włożyć do środka ryby. Polać sokiem z cytryny. Rozgrzać oliwę i masło. Dusić rybę na małym ogniu od czasu do czasu polewając ją tłuszczem. Gdy jedna strona karpia będzie miękka, ostrożnie przewrócić na drugą stronę.

Przepis dodał użytkownik katarzyn-ka31

Karp z rodzynkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jp3gf
d2jp3gf
d2jp3gf
d2jp3gf
Więcej tematów
d2jp3gf