Wigilijny karp z jogurtowym sosem
Szukasz niebanalnego pomysłu na wigilijnego karpia? Wypróbuj nasz przepis na ostrego karpia w sosie jogurtowym. Skradnie serca nawet największych smakoszy.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kg karp
- oliwa z oliwek
Przyprawa kajeńska:
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Sos jogurtowy:
- 1 szklanka dobrego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ogórek utarty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Przepis
Karpia sprawić, umyć, dokładnie wyfiletować. Podzielić na porcje natrzeć przyprawą kajeńską, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przygotować sos, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przygotowane filety z karpia na złoty kolor, obsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl