Wigilijny karp z jogurtowym sosem
Szukasz niebanalnego pomysłu na wigilijnego karpia? Wypróbuj nasz przepis na ostrego karpia w sosie jogurtowym. Skradnie serca nawet największych smakoszy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 kg karp
- oliwa z oliwek
Przyprawa kajeńska:
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Sos jogurtowy:
- 1 szklanka dobrego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ogórek utarty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Karpia sprawić, umyć, dokładnie wyfiletować. Podzielić na porcje natrzeć przyprawą kajeńską, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przygotować sos, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przygotowane filety z karpia na złoty kolor, obsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowym.
Przepis dodał użytkownik justina222
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze