Karp smażony
Smażony karp to obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Przygotowując tę rybę pamiętajmy o jednym. Zachowajmy jedną łuskę z bożonarodzeniowego karpia i włóżmy ją do do portfela. Dzięki temu przez kolejny rok będziemy żyć w dobrobycie i nigdy nie zabraknie nam pieniędzy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- Karpia sprawić, odciąć głowę.
- Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na dzwonka, i oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka karpia z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu przełożyć na chwilę na pergaminowy papier, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z tartym chrzanem.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze