Trwa ładowanie...
d1wx2gq
d1wx2gq

Karp smażony

Przepis

Smażony karp to obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Przygotowując tę rybę pamiętajmy o jednym. Zachpowajmy jedną łuskę z bożonarodzeniowego karpia i włóżmy ją do do portfela. Dzięki temu przez kolejny rok będziemy żyć w dobrobycie i nigdy nie zabraknie nam pieniędzy.

4.0
(6 głosów)
Oceń:
d1wx2gq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Karp smażony
123
Składniki
  • karp 1 i 1/2 kg
  • mąka 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • masło 2 łyżki
  • olej do smażenia 3 łyżki
Przepis

Karpia sprawić, odciąć głowę. Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na dzwonka, i oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka karpia z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na pergaminowy papier, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z tartym chrzanem.

Przepis dodał użytkownik oliwkowa

Karp smażony
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1wx2gq

Podziel się opinią

3
Share
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq