Trwa ładowanie...
d12ncv7
d12ncv7

Karp zapiekany w śmietanie

Przepis

Kiedy skończą się święta Bożego Narodzenia, najczęściej zapominamy o karpiu. Szkoda, ponieważ z tej ryby można przyrządzić prawdziwe kulinarne arcydzieło. Karp doskonale smakuje nie tylko w panierce czy galarecie. Równie dobrze możemy go zapiec w sosie śmietanowym z dodatkiem wędzonego boczku. Wierzcie mi - będzie pysznie!

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Karp zapiekany w śmietanie
123
Składniki

Skład:

  • 3 kg karpia
  • 100 g wędzonego boczku
  • 300 g śmietany
  • łyżka mąki
  • 400 g cebuli
  • 100 g masła
  • 10g papryki
  • 300 g pomidorów
  • 6 zielonych ostrych papryk
  • sól
Przepis

Sposób wykonania:
Karpia sprawić, umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wyfiletować z ości, podzielić na części po około 200g każda. Kawałki ryby naszpikować paseczkami boczku, doprawić solą i papryką. Brytfankę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć kawałki ryby i przykryć lekko przesmażoną cebulą, pokrajaną w paski papryką i pomidorami pokrajanymi w plastry. Polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. około 200 st. C. Piec około 20 min. Następnie całość zalać śmietaną wymieszaną z łyżka mąki i zapiekać przez około 15 min w temperaturze 180 st.C.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Karp zapiekany w śmietanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d12ncv7
d12ncv7
d12ncv7
d12ncv7
Więcej tematów
d12ncv7