Karp zapiekany w śmietanie
Kiedy skończą się święta Bożego Narodzenia, najczęściej zapominamy o karpiu. Szkoda, ponieważ z tej ryby można przyrządzić prawdziwe kulinarne arcydzieło. Karp doskonale smakuje nie tylko w panierce czy galarecie. Równie dobrze możemy go zapiec w sosie śmietanowym z dodatkiem wędzonego boczku. Wierzcie mi - będzie pysznie!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Skład:
Przepis
Sposób wykonania:
Karpia sprawić, umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wyfiletować z ości, podzielić na części po około 200g każda. Kawałki ryby naszpikować paseczkami boczku, doprawić solą i papryką. Brytfankę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć kawałki ryby i przykryć lekko przesmażoną cebulą, pokrajaną w paski papryką i pomidorami pokrajanymi w plastry. Polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. około 200 st. C. Piec około 20 min. Następnie całość zalać śmietaną wymieszaną z łyżka mąki i zapiekać przez około 15 min w temperaturze 180 st.C.