Karp zapiekany w śmietanie

Kiedy skończą się święta Bożego Narodzenia, najczęściej zapominamy o karpiu. Szkoda, ponieważ z tej ryby można przyrządzić prawdziwe kulinarne arcydzieło. Karp doskonale smakuje nie tylko w panierce czy galarecie. Równie dobrze możemy go zapiec w sosie śmietanowym z dodatkiem wędzonego boczku. Wierzcie mi - będzie pysznie!

Karp zapiekany w śmietanieKarp zapiekany w śmietanie

Skład:

  • 3 kg karpia
  • 100 g wędzonego boczku
  • 300 g śmietany
  • łyżka mąki
  • 400 g cebuli
  • 100 g masła
  • 10g papryki
  • 300 g pomidorów
  • 6 zielonych ostrych papryk
  • sól

Przepis

Sposób wykonania:
Karpia sprawić, umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wyfiletować z ości, podzielić na części po około 200g każda. Kawałki ryby naszpikować paseczkami boczku, doprawić solą i papryką. Brytfankę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć kawałki ryby i przykryć lekko przesmażoną cebulą, pokrajaną w paski papryką i pomidorami pokrajanymi w plastry. Polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. około 200 st. C. Piec około 20 min. Następnie całość zalać śmietaną wymieszaną z łyżka mąki i zapiekać przez około 15 min w temperaturze 180 st.C.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru