Karp
Karp to ryba, która kojarzy nam się głównie z kolacja wigilijną. Przed świętami sprzedaje się je w każdym supermarkecie, na wielu placach i bazarach. Ten rodzaj ryby można jednak jeść cały rok.
Większość Polaków nie wyobraża sobie tradycyjnej kolacji wigilijnej bez karpia. Przed świętami w niemal każdym domu przygotowuje się przeróżne potrawy z tej ryby. Niektórzy karpia przyrządzają w galarecie, inni zdecydowanie bardziej wolą usmażyć jego kawałki w panierce. Nie zapominajmy też o przesądzie – łuskę z bożonarodzeniowego karpia należy wsadzić do portfela. Dzięki temu przez kolejny rok będziemy żyć w dobrobycie i nigdy nie zabraknie nam pieniędzy.
Karp – pomysły
Gdy tylko kończy się czas bożonarodzeniowy, zapominamy o karpiu. Powróci on dopiero w grudniu kolejnego roku. Wykwalifikowani kucharze przekonują jednak, że z tej ryby można zrobić wiele potraw, które zaskoczą nas swoim oryginalnym smakiem. Można je podawać w czasie wigilii, ale także wykonywać przez cały rok.
Karpia docenili m.in. Węgrzy, który wykorzystują go do zrobienia Halászlé, czyli tradycyjnej zupy rybnej. Jest ona bardzo aromatyczna, dość ostra i sycąca. Podaje się ją zazwyczaj z dodatkiem jednego dzwonka z karpia. Taka potrawa nie tylko jest smaczna, ale także wygląda bardzo efektownie.
Ciekawym i oryginalnym pomysłem jest także podawanie pieczonego karpia w pomarańczach. Takie danie może zagościć na naszych stołach wigilijnych, ale także bez problemu może być podane podczas innych uroczystości. Taki owocowy dodatek świetnie komponuje się ze smakiem ryby. Jest to połączenie niebanalne i z pewnością pozytywnie zaskoczy podniebienia nasze i naszych gości.
Osoby, które nie boją się eksperymentów w kuchni, mogą także sięgnąć po przepis na karpia z rakami. Natomiast fani słodko-kwasnych potraw powinni przygotować karpia w piwie z dodatkiem migdałów i rodzynek.
Karp – podanie tradycyjne
Tradycja przygotowywania karpia może być inna w każdym domu. Niektórzy lubią smażyć dzwonki z karpia w panierce, inni preferują pieczoną wersję tej ryby. W wielu regionach Polski w czasie kolacji wigilijnej pojawia się potrawa, która nazywa się karp po żydowsku. Niektórzy uwielbiają także tradycyjnego karpia faszerowanego warzywami.