Leniwe gołąbki bez zawijania. Przepis na udany obiad
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, którą można przygotować na kilka sposobów. Jednak dla wielu osób największym problemem jest zawinięcie smakowitego farszu w liście kapusty. Rozwiązaniem są gołąbki bez zawijania. Są naprawdę smaczne i bardzo proste do zrobienia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 50 dag mielonego mięsa mieszanego
- 1/2 główki białej kapusty
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- bulion drobiowy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- Kapustę pokroić niezbyt drobno. W dużym rondlu zalać ją wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty, odcedzić. Zabieg ten pomoże nam pozbyć się goryczki zawartej w kapuście.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, mieszając, dodać marchewkę, dusić razem 3 minuty.
- Zawartość patelni przełożyć do rondla z kapustą. Dodać ryż, mielone mięso, zalać taką ilością bulionu, aby wszystkie składniki były przykryte.
- Powoli gotować, dolewając bulion w miarę wchłaniania go przez ryż. Gdy składniki zmiękną, dodać pastę pomidorową, wymieszać dokładnie, skorygować smak przyprawami, chwilkę jeszcze dusić. Podawać na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze