Trwa ładowanie...
d23ybbf
24-05-2022 10:14

Leniwe gołąbki bez zawijania. Przepis na udany obiad

Przepis

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, którą można przygotować na kilka sposobów. Jednak dla wielu osób największym problemem jest zawinięcie smakowitego farszu w liście kapusty. Rozwiązaniem są gołąbki bez zawijania. Są naprawdę smaczne i bardzo proste do zrobienia.

d23ybbf
1.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Mark Stout
Składniki
  • 50 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • bulion drobiowy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Przepis
  • Kapustę pokroić niezbyt drobno. W dużym rondlu zalać ją wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty, odcedzić. Zabieg ten pomoże nam pozbyć się goryczki zawartej w kapuście.
  • Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, mieszając, dodać marchewkę, dusić razem 3 minuty.
  • Zawartość patelni przełożyć do rondla z kapustą. Dodać ryż, mielone mięso, zalać taką ilością bulionu, aby wszystkie składniki były przykryte.
  • Powoli gotować, dolewając bulion w miarę wchłaniania go przez ryż. Gdy składniki zmiękną, dodać pastę pomidorową, wymieszać dokładnie, skorygować smak przyprawami, chwilkę jeszcze dusić. Podawać na ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Leniwe gołąbki bez zawijania. Przepis na udany obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23ybbf
d23ybbf
d23ybbf
d23ybbf
Więcej tematów
d23ybbf