Trwa ładowanie...
d38vwbo
oprac. Katarzyna Gileta

Kąski drobiowe z dipem cukiniowym i kuskusem

Przepis

Lato zamykamy prostym zestawem lunchowym pełnym sezonowych dodatków. Do pojemnika zapakowałam kąski z indyka z warzywami, dip z dodatkiem cukinii i lekko pikantny pomidorowy kuskus. Całość jest sycąca i lekkostrawna zarazem. Ten zestaw świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

d38vwbo
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Kąski drobiowe z warzywami:

  • 300 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • Pół czerwonej cebuli (50 g)
  • Pół czerwonej papryki (80 g)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka pikantnego ajwaru (40 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka (L)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej (20 g)
  • Dodatkowo: silikonowe foremki na muffiny

Dip z cukinią:

  • 80 g młodej i nieprzerośniętej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 150 g jogurtu naturalnego skyr
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia (5 g)

Pomidorowy kuskus:

  • 100 g kuskusu lub kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem)
  • Pół białej cebuli (50 g)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej lub ostrej – jak wolicie)
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia (5 g)
Przepis

Kąski:

  • Mięso kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do dużej miski. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do miski razem z natką pietruszki, ajwarem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Całość doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, dosypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy składniki łyżką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra – dół). Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny do połowy ich wysokości. Pieczemy 18–20 minut. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu.

Dip:

  • Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię, smażymy na średnim ogniu 5 minut. Dodajemy czosnek, przesmażamy minutę.
  • Zawartość patelni przekładamy do miseczki, studzimy, następnie mieszamy z koperkiem i skyrem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Kuskus:

  • Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy 4–5 minut do miękkości. Dodajemy koncentrat i paprykę w proszku, przesmażamy.
  • Wlewamy 2 łyżki wody, wsypujemy kaszę, smażymy 2 minuty, dokładnie mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku solą.

Więcej smakowitych pomysłów na smaczne i dietetyczne posiłki znajdziecie w książce Malwiny Bareły "Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kąski drobiowe z dipem cukiniowym i kuskusem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d38vwbo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
Więcej tematów
d38vwbo