Kąski drobiowe z dipem cukiniowym i kuskusem
Lato zamykamy prostym zestawem lunchowym pełnym sezonowych dodatków. Do pojemnika zapakowałam kąski z indyka z warzywami, dip z dodatkiem cukinii i lekko pikantny pomidorowy kuskus. Całość jest sycąca i lekkostrawna zarazem. Ten zestaw świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Kąski drobiowe z warzywami:
- 300 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
- Pół czerwonej cebuli (50 g)
- Pół czerwonej papryki (80 g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka pikantnego ajwaru (40 g)
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka (L)
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 płaskie łyżki bułki tartej (20 g)
- Dodatkowo: silikonowe foremki na muffiny
Dip z cukinią:
- 80 g młodej i nieprzerośniętej cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 150 g jogurtu naturalnego skyr
- Sok z cytryny do smaku
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy do smażenia (5 g)
Pomidorowy kuskus:
- 100 g kuskusu lub kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem)
- Pół białej cebuli (50 g)
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej lub ostrej – jak wolicie)
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka oliwy do smażenia (5 g)
Kąski:
- Mięso kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do dużej miski. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do miski razem z natką pietruszki, ajwarem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Całość doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, dosypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy składniki łyżką.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra – dół). Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny do połowy ich wysokości. Pieczemy 18–20 minut. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu.
Dip:
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię, smażymy na średnim ogniu 5 minut. Dodajemy czosnek, przesmażamy minutę.
- Zawartość patelni przekładamy do miseczki, studzimy, następnie mieszamy z koperkiem i skyrem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kuskus:
- Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy 4–5 minut do miękkości. Dodajemy koncentrat i paprykę w proszku, przesmażamy.
- Wlewamy 2 łyżki wody, wsypujemy kaszę, smażymy 2 minuty, dokładnie mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku solą.
Więcej smakowitych pomysłów na smaczne i dietetyczne posiłki znajdziecie w książce Malwiny Bareły "Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze