Galaretki drobiowe
Chcesz przygotować efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso do wrzącej wody zamiast do zimnej. Tylko nie panikuj - nic straconego, bo mętną galaretę da się jeszcze uratować. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz odpowiedź.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Mięso pokroić na plastry, marchewki i seler obrać. Mięso i warzywa włożyć do 0,5 l. zimnej wody, zagotować. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy, posolić i ugotować do miękkości. Wywar przecedzić. Aby wywar był klarowny, należy z białka i octu ubić sztywną pianę, przełożyć do chłodnego wywaru i ponownie podgrzać. Mętny wywar zetnie się razem z białkiem i wypłynie na powierzchnię. Następnie przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Wsypać żelatynę, podgrzewać aż się rozpuści, przyprawić. Do miseczek włożyć kawałki mięsa i warzyw. Zalać wystudzoną galaretą, wstawić do lodówki, by stężała. Można udekorować pomidorem i małymi wiązkami szczypiorku. Porcje galarety układać na liściu sałaty.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze