Doskonałe źródło białka i antyoksydantów. Sałatka z ryżem, indykiem i selerem naciowym
Sałatka to doskonały pomysł na szybki posiłek. Dzięki dodaniu do niej indyka danie będzie bardziej sycące i idealnie sprawdzi się na obiad. Autorka książki "Dieta w chorobie Hashimoto" proponuje połączyć drób z sezonowymi warzywami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 40 g mieszanki ryżu basmati z dzikim ryżem
- 100 g pieczonego mięsa z indyka
- łodyga selera naciowego
- 1 jędrny pomidor malinowy
- ¼ czerwonej papryki
- 4 pokrojone czarne oliwki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)
- 1–2 gałązki świeżej kolendry
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie przelej zimną wodą i odsącz.
2. Mięso pokrój w małą kostkę.
3. Warzywa umyj i pokrój na małe kawałki. Oliwki posiekaj lub pokrój w plasterki.
4. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku.
Wskazówka: Sałatkę możesz udekorować świeżymi kiełkami.
Przepis pochodzi z książki "Dieta w chorobie Hashimoto" Wydawnictwa RM.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze