Cassoulet. Francuski gulasz z mięsem i fasolą
Cassoulet to tradycyjne danie, pochodzące z południowej Francji. Sycące Połączenie warzyw, fasoli i różnych rodzajów mięsa. Nazwa pochodzi od specjalnego glinianego naczynia, w którym przygotowuje się te potrawę. W domu możecie przyrządzić cassoulet w zwykłym garnku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- ok. 300 g jagnięciny lub cielęciny
- ok. 300 g polędwicy wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka mąki
- pomidory z puszki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 listki laurowe
- pieprz, sól
- biała fasola z puszki
- 200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to trudno)
- 100 g salami
- Mięso pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe, wino.
- Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę, podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotować mięso wg długości przyrządzania, jeśli doda się wszystko razem, to kurczak się rozpadnie.
- Na ok. 20 min. przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera, fasolkę, marynowaną wieprzowinę i salami.
- Zupę zagęścić wg uznania mąką i porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Uwaga: w czasie gotowania zupę trzeba uzupełniać wodą, ma być gęsta, ale nie może się przykleić do dna garnka.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze