Trwa ładowanie...
d36g9o4

Salami

123
Źródło: 123

Salami, czyli kiełbasa z osła, to włoski wyrób o charakterystycznym smaku. Dzisiejsze salami może mieć niewiele wspólnego z osłem, bo częściej wytwarza się je z wołowiny lub wieprzowiny. Nazwa tej suszonej kiełbasy pochodzi od włoskiego czasownika salare - solić, co pośrednio sugeruje smak wędliny.

Tradycja przyrządzania suchej, długodojrzewającej kiełbasy z mięsa, drobno pokrojonej słoniny i przypraw narodziła się prawdopodobnie w czasach Imperium Rzymskiego. Z zachowanych przekazów starożytnych historyków wynika, że produkty zbliżone do dzisiejszego salami cieszyły się wielką popularnością zwłaszcza wśród żołnierzy, ponieważ przez długi czas nie traciły świeżości i smaku. Prawdziwe salami to wysokiej jakości surowa wędlina, która przechodzi dość skomplikowany proces produkcyjny. Mocno zamrożone mięso rozdrabnia się w specjalnych krajalnicach, wzbogaca słoniną i dodatkami: czosnkiem, ostrymi papryczkami czy pieprzem (Włosi często dodają także wątróbkę, ozorki, gałkę muszkatołową, a nawet białe wino). Tak przygotowany farsz nadziewany jest naturalną osłonkę i wędzony. Później salami trafia do pomieszczenia, gdzie dojrzewa w odpowiedniej temperaturze i wilgotności - ten okres powinien trwać minimum dwa miesiące.

Nie da się ukryć, że nie należy przesadzać z częstotliwością spożywania tego wyrobu – zawiera dużą ilość tłuszczu i jest wysokokaloryczna, dlatego poleca się ją raczej w chwilach wzmożonej aktywności fizycznej. Zaliczane jest do najtrwalszych, a także najdroższych wędlin. Charakteryzuje się białym nalotem pleśni oraz smakiem i zapachem kardamonu. Oryginalne salami produkowane jest w Bolonii, Mediolanie i na Węgrzech.

Warto jednak dodać, że salami może nie tylko pełnić funkcję dodatku do kanapki – rozsądnym wyjściem jest połączenie jej z warzywami – sałatą, rukolą, roszponką i pomidorami. Gdy dorzucimy do tego łyżkę musztardy, grillowaną paprykę i parmezan, otrzymamy niespotykaną kolorystycznie i smakowo, kompozycję smaków.

Salami uwielbiają przede wszystkim mieszkańcy krajów Śródziemnomorskich. W Polsce też cieszy się ono popularnością, jednak może się zdarzyć, że to co kupujemy pod nazwą salami, z tradycyjnym produktem ma niewiele wspólnego.

d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj