Pizza z patelni. Nie uwierzysz, jakie to łatwe

Pizza z patelni to świetna opcja dla zabieganych, studentów i tych, którzy nie mają piekarnika. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak szybko przygotować pyszną pizzę z ciągnącym się serem i najeżoną smakowitymi dodatkami.

Pizza z patelniPizza z patelni
Karolina Rozmus

Składniki

Spód:

  • niecałe 2 szklanki mąki, typ 00
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8-10 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Dodatki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki sosu pomidorowego marinara
  • 200 g salami lub cienko pokrojonej szynki wędzonej
  • 200 g sera mozzarella

Przepis

Składniki na patelnię o średnicę ok. 30-35 cm

Przepis

  • Suche drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru i odstawić na 10 minut.
  • W tym czasie przygotować dodatki: pokroić cienko cebulę w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, a szynkę rozdrobnić.
  • Pieczarki podsmażyć na oliwie lub oliwie z dodatkiem masła, aż będą miękkie.
  • Mąkę przesiać do miski z solą i dodać zaczyn drożdżowy wraz z resztą wody.
  • Wyrabiać przez około 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać 2 łyżki oliwy.
  • Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swą objętość.
  • Po tym czasie rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy i wyłożyć na nią uformowany z ciasta placek o średnicy zbliżonej do wymiarów patelni.
  • Zmniejszyć ogień, pizzę przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 5-7 minut.
  • Następnie przy pomocy łopatki przewrócić pizzę na drugą stronę i posmarować sosem. Na to wyłożyć usmażone pieczarki, cebulę oraz wędlinę lub salami. Porwać na kawałki mozzarellę lub posypać startym serem wierzch pizzy.
  • Zwiększyć płomień nieznacznie, a pizzę przykryć pokrywką. Zapiekać ją przez około 10-12 minut.

Podawać z włoską oliwą, keczupem lub sosem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀