Pizza z patelni. Nie uwierzysz, jakie to łatwe
Pizza z patelni to świetna opcja dla zabieganych, studentów i tych, którzy nie mają piekarnika. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak szybko przygotować pyszną pizzę z ciągnącym się serem i najeżoną smakowitymi dodatkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Spód:
- niecałe 2 szklanki mąki, typ 00
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży (8-10 g)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Dodatki:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 0,5 szklanki sosu pomidorowego marinara
- 200 g salami lub cienko pokrojonej szynki wędzonej
- 200 g sera mozzarella
Składniki na patelnię o średnicę ok. 30-35 cm
- Suche drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru i odstawić na 10 minut.
- W tym czasie przygotować dodatki: pokroić cienko cebulę w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, a szynkę rozdrobnić.
- Pieczarki podsmażyć na oliwie lub oliwie z dodatkiem masła, aż będą miękkie.
- Mąkę przesiać do miski z solą i dodać zaczyn drożdżowy wraz z resztą wody.
- Wyrabiać przez około 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać 2 łyżki oliwy.
- Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swą objętość.
- Po tym czasie rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy i wyłożyć na nią uformowany z ciasta placek o średnicy zbliżonej do wymiarów patelni.
- Zmniejszyć ogień, pizzę przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 5-7 minut.
- Następnie przy pomocy łopatki przewrócić pizzę na drugą stronę i posmarować sosem. Na to wyłożyć usmażone pieczarki, cebulę oraz wędlinę lub salami. Porwać na kawałki mozzarellę lub posypać startym serem wierzch pizzy.
- Zwiększyć płomień nieznacznie, a pizzę przykryć pokrywką. Zapiekać ją przez około 10-12 minut.
Podawać z włoską oliwą, keczupem lub sosem czosnkowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze