WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Pizza z patelni. Nie uwierzysz, jakie to łatwe

Pizza z patelni to świetna opcja dla zabieganych, studentów i tych, którzy nie mają piekarnika. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak szybko przygotować pyszną pizzę z ciągnącym się serem i najeżoną smakowitymi dodatkami.

Pizza z patelniPizza z patelni
Karolina Rozmus

Składniki

Spód:

  • niecałe 2 szklanki mąki, typ 00
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8-10 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Dodatki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki sosu pomidorowego marinara
  • 200 g salami lub cienko pokrojonej szynki wędzonej
  • 200 g sera mozzarella

Przepis

Składniki na patelnię o średnicę ok. 30-35 cm

Przepis

  • Suche drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru i odstawić na 10 minut.
  • W tym czasie przygotować dodatki: pokroić cienko cebulę w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, a szynkę rozdrobnić.
  • Pieczarki podsmażyć na oliwie lub oliwie z dodatkiem masła, aż będą miękkie.
  • Mąkę przesiać do miski z solą i dodać zaczyn drożdżowy wraz z resztą wody.
  • Wyrabiać przez około 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać 2 łyżki oliwy.
  • Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swą objętość.
  • Po tym czasie rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy i wyłożyć na nią uformowany z ciasta placek o średnicy zbliżonej do wymiarów patelni.
  • Zmniejszyć ogień, pizzę przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 5-7 minut.
  • Następnie przy pomocy łopatki przewrócić pizzę na drugą stronę i posmarować sosem. Na to wyłożyć usmażone pieczarki, cebulę oraz wędlinę lub salami. Porwać na kawałki mozzarellę lub posypać startym serem wierzch pizzy.
  • Zwiększyć płomień nieznacznie, a pizzę przykryć pokrywką. Zapiekać ją przez około 10-12 minut.

Podawać z włoską oliwą, keczupem lub sosem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad