Pizza z patelni. Nie uwierzysz, jakie to łatwe

Pizza z patelni to świetna opcja dla zabieganych, studentów i tych, którzy nie mają piekarnika. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak szybko przygotować pyszną pizzę z ciągnącym się serem i najeżoną smakowitymi dodatkami.

Pizza z patelniPizza z patelni
Karolina Rozmus

Składniki

Spód:

  • niecałe 2 szklanki mąki, typ 00
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8-10 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Dodatki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki sosu pomidorowego marinara
  • 200 g salami lub cienko pokrojonej szynki wędzonej
  • 200 g sera mozzarella

Przepis

Składniki na patelnię o średnicę ok. 30-35 cm

Przepis

  • Suche drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru i odstawić na 10 minut.
  • W tym czasie przygotować dodatki: pokroić cienko cebulę w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, a szynkę rozdrobnić.
  • Pieczarki podsmażyć na oliwie lub oliwie z dodatkiem masła, aż będą miękkie.
  • Mąkę przesiać do miski z solą i dodać zaczyn drożdżowy wraz z resztą wody.
  • Wyrabiać przez około 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać 2 łyżki oliwy.
  • Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swą objętość.
  • Po tym czasie rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy i wyłożyć na nią uformowany z ciasta placek o średnicy zbliżonej do wymiarów patelni.
  • Zmniejszyć ogień, pizzę przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 5-7 minut.
  • Następnie przy pomocy łopatki przewrócić pizzę na drugą stronę i posmarować sosem. Na to wyłożyć usmażone pieczarki, cebulę oraz wędlinę lub salami. Porwać na kawałki mozzarellę lub posypać startym serem wierzch pizzy.
  • Zwiększyć płomień nieznacznie, a pizzę przykryć pokrywką. Zapiekać ją przez około 10-12 minut.

Podawać z włoską oliwą, keczupem lub sosem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟