Trwa ładowanie...
d2cnfso

Tortilla

iStock
Źródło: iStock

Tortilla nie bez przyczyny kojarzy nam się z hiszpańskimi i latynoskimi daniami. Kiedyś stanowiła podstawę kuchni tych gorących krajów, dziś tortillę zna niemal cały świat.

Tortilla to rodzaj płaskiego i okrągłego placka, którego średnica wynosi zazwyczaj od 6 do nawet 30 centymetrów. Oryginalne meksykańskie tortille wykonuje się z mąki kukurydzianej, którą zagniata się z dodatkiem wody. Powstałą w taki sposób masę formuje się w cienkie placki, które smaży się następnie na specjalnych patelniach.

Mieszkańcy Ameryki Południowej wykorzystywali tortille jako baza do wielu innych potraw np. tacos czy enhiladas. Z kawałków kukurydzianych placków tworzy się także nachosy.

Aktualnie tortille zna już cały świat. Płaskie placki stanowią już nie tylko podstawę kuchni meksykańskiej, ale także europejskich i amerykańskich fast foodów. Najczęściej tortille serwuje się w formie wrapów czy burrito.

Tortilla – do kupienia i zrobienia
Tortillę możemy wykorzystać, przygotowując śniadania, obiady, kolacje, przekąski czy lunche. Jest na tyle uniwersalna, że możemy ją połączyć z niemal wszystkimi rodzajami warzyw i mięs. Aktualnie tortille występują także w wielu wariantach – pszennych czy wieloziarnistych. Ponadto ich jest naprawdę duża. Gotowe placki znajdziemy na półkach niemal wszystkich sklepów spożywczych i marketów. Warto jednak dokładnie sprawdzać składy tych produktów, ponieważ często będą zawierały takie substancje jak sorbinian potasu, kwas jabłkowy i glicerynę, czyli składniki, które stosuje się, by placki nie pleśniały.
Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze danie będzie zdrowe, możemy sami zrobić tortillę. W tym celu należy przygotować mąkę (np. pszenną), gorącą wodę oraz masło (niektóre przepisy mówią tez o oleju kokosowym czy smalcu). Całość powinniśmy wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać ciasto. Gdy masa będzie zwarta i elastyczna, należy ją uformować w dużą kulę, którą powinniśmy pozostawić do wystudzenia. Następnie przechodzimy do formowania ciasta w cienkie okrągłe placki, które następnie usmażymy na rozgrzanej patelni.

*Tortilla – z czym podawać *
Najczęściej tortille podaje się w formie wrapów lub burrito. W przypadku tego pierwszego dania w placki zawija się mięsa (np. kurczaka) oraz warzywa ( sałatę, pomidora, cebulę). Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie burrito, w środek tortilli włożymy mięso mielone, fasole oraz ostry sos. Będzie to wtedy prawdziwie meksykańska potrawa!

d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj