Tortilla
Tortilla nie bez przyczyny kojarzy nam się z hiszpańskimi i latynoskimi daniami. Kiedyś stanowiła podstawę kuchni tych gorących krajów, dziś tortillę zna niemal cały świat.
Tortilla to rodzaj płaskiego i okrągłego placka, którego średnica wynosi zazwyczaj od 6 do nawet 30 centymetrów. Oryginalne meksykańskie tortille wykonuje się z mąki kukurydzianej, którą zagniata się z dodatkiem wody. Powstałą w taki sposób masę formuje się w cienkie placki, które smaży się następnie na specjalnych patelniach.
Mieszkańcy Ameryki Południowej wykorzystywali tortille jako baza do wielu innych potraw np. tacos czy enhiladas. Z kawałków kukurydzianych placków tworzy się także nachosy.
Aktualnie tortille zna już cały świat. Płaskie placki stanowią już nie tylko podstawę kuchni meksykańskiej, ale także europejskich i amerykańskich fast foodów. Najczęściej tortille serwuje się w formie wrapów czy burrito.
Tortilla – do kupienia i zrobienia
Tortillę możemy wykorzystać, przygotowując śniadania, obiady, kolacje, przekąski czy lunche. Jest na tyle uniwersalna, że możemy ją połączyć z niemal wszystkimi rodzajami warzyw i mięs. Aktualnie tortille występują także w wielu wariantach – pszennych czy wieloziarnistych. Ponadto ich jest naprawdę duża. Gotowe placki znajdziemy na półkach niemal wszystkich sklepów spożywczych i marketów. Warto jednak dokładnie sprawdzać składy tych produktów, ponieważ często będą zawierały takie substancje jak sorbinian potasu, kwas jabłkowy i glicerynę, czyli składniki, które stosuje się, by placki nie pleśniały.
Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze danie będzie zdrowe, możemy sami zrobić tortillę. W tym celu należy przygotować mąkę (np. pszenną), gorącą wodę oraz masło (niektóre przepisy mówią tez o oleju kokosowym czy smalcu). Całość powinniśmy wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać ciasto. Gdy masa będzie zwarta i elastyczna, należy ją uformować w dużą kulę, którą powinniśmy pozostawić do wystudzenia. Następnie przechodzimy do formowania ciasta w cienkie okrągłe placki, które następnie usmażymy na rozgrzanej patelni.
*Tortilla – z czym podawać *
Najczęściej tortille podaje się w formie wrapów lub burrito. W przypadku tego pierwszego dania w placki zawija się mięsa (np. kurczaka) oraz warzywa ( sałatę, pomidora, cebulę). Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie burrito, w środek tortilli włożymy mięso mielone, fasole oraz ostry sos. Będzie to wtedy prawdziwie meksykańska potrawa!