Tortilla

Tortilla to specjał kuchni meksykańskiej. Pszenne placki nadziewane różnymi farszami pokochali ludzie na całym świecie. Natomiast w kuchni hiszpańskiej tortillę robi się z ziemniaków pokrojonych w plasterki i jajek z różnymi dodatkami.

Placki tortilla przypominają swoją konsystencją chlebki pita. Tortilla stanowi bazę bardziej skomplikowanych potraw, jak np. quesadilla, tacos, enchiladas i innych. Z kawałków kukurydzianych tortilli przyrządzane są czipsy tortilla, a z nich przekąska o nazwie nachos.

Chipsy tortilla to po prostu nachos, czyli trójkątne kukurydziane chrupki, które często macza się, tuż przed zjedzeniem, w różnych sosach czy dipach.

Quesadilla to kukurydziana tortilla podawana z roztopionym serem (w oryginalnej wersji – z serem oaxaca). Można dodawać do niej również liczne dodatki, jak choćby ostre papryczki (tak charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej), kiełbaski, cebulę, ziemniaki. Tacos to tortille kukurydziane, na których układa się warzywa (koniecznie pomidory lub pomidorowy sos), mięso (zwykle wołowe),kukurydzę lub czerwoną fasolę. Tacos wykonane z placków z mąki pszennej, a nie kukurydziane, nosi nazwę burritos. Echiladas to smażona tortilla polana sosem.

Placki pszenne są proste do przygotowania, dlatego z łatwością można je zrobić w domu. Tortille powinno się spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu mogą nabrać konsystencji gumy.

Meksykańskie i południowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu masy kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Obecnie większość dostępnych w handlu tortilli jest wytwarzanych maszynowo.

Warto to również dodać, że w Ameryce Południowej, a dokładniej – w Kolumbii i Wenezueli, przygotowuje się jeszcze inny rodzaj kukurydzianych placków. Jest nim tzw. arepa. Arepa ma mniejszą średnicę od meksykańskiej tortilli. Spożywa się ją tak, jak w naszym kraju chleb, przy czym może być również jedzona bez żadnych dodatków.

Polacy zajadają się aż miło. Rujnuje serce i wątrobę

Polacy zajadają się aż miło. Rujnuje serce i wątrobę

Paulina Hermann Paulina Hermann
Tortilla w siedmiu odsłonach
GALERIA

Tortilla w siedmiu odsłonach

Hiszpański omlet z ziemniakami
WIDEO

Hiszpański omlet z ziemniakami

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Tortilla z wołowiną i kurkami

Tortilla z wołowiną i kurkami

Tortilla zapiekana w pomidorowym sosie

Tortilla zapiekana w pomidorowym sosie

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Szybkie gotowanie: tortilla w pięciu odsłonach
GALERIA

Szybkie gotowanie: tortilla w pięciu odsłonach

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Serowe roladki z kurczakiem

Serowe roladki z kurczakiem

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta