Rollsy z tortilli. Doskonała przekąska na każdą porę dnia
Rollsy to propozycja na domówkę lub przekąskę do pracy. Sposób na wykorzystanie resztek albo szybki pomysł na przystawkę. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 placki lawasz lub tortilla (najlepiej prostokątne, o wymiarach ok. 30x40 cm każdy)
- 2 łyżki majonezu
- 4 śliwkowe pomidory
- 150 g wędliny drobiowej (np. z kurczaka)
- 100 g żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Wędlinę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Pietruszkę posiekać. Jeden placek posmarować cienko łyżką majonezu, na nim równomiernie rozłożyć połowę nadzienia. Przykryć drugim plackiem, czynność powtórzyć.
Placki zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut (żeby lepiej się kroiła). Roladę pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Rozgrzać patelnie i posmarować odrobiną oleju. Na patelnię wyłożyć rollsy, obsmażyć z każdej strony na średnim ogniu do zarumienienia. Najlepiej smakują na ciepło.
Zobacz także: kanapkowa pasta śledziowo-jajeczna
src="https://d.wpimg.pl/913911898-1753874534/pasta.jpg"/>
Polecamy wideo: Muffiny nie tylko na słodko. Proponujemy z serem, pomidorami i bazylią
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze