Dorsz z grilla. Ewa Wachowicz poleca swój sposób
Dorsz grillowany w towarzystwie pomidorów, papryki i świeżych ziół zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Rybkę wystarczy jedynie doprawić i skropić sokiem z cytryny. Przepis poleca Ewa Wachowicz.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
• 2 filety dorsza
• sól
• pieprz
• sok z ½ cytryny
• oliwa
• papryka zielona
• papryka czerwona
• cebula
• pomidory koktajlowe
• bazylia
• placki tortilli
Przepis
Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić solą i pieprzem z obu stron, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i odstawić do lodówki, by filety lekko się zamarynowały.
Przepis
Następnie każdy kawałek ryby ułożyć na folii aluminiowej. Na filecie rozłożyć pokrojoną w paski paprykę, krążki cebuli, przekrojone na pół pomidorki i listki bazylii. Zrobić sakiewki i upiec na grillu.
Przepis
Podawać z podpieczonymi plackami tortilli.