Trwa ładowanie...
d47ykpi
03-04-2017 09:47

Zupa z kapusty pekińskiej z jarzynami i parmezanem

Przepis

Z beta-karotenem kojarzy nam się raczej kolor pomarańczowy, tym trudniej więc będzie nam uwierzyć, że kapusta pekińska zawiera go bardzo dużo. Już połowa szklanki pokrojonej kapusty zaspakaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Kapusta pekińska w kuchni wschodnio-azjatyckiej ma wiele zastosowań. Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny lub ostryg, świetnie smakuje w zupach, daniach z woka lub zapiekankach. W kuchni polskiej wykorzystujemy ją głównie jako składnik surówek i sałatek, jednak warto ją dodać do zupy. Razem z innymi warzywami stworzy pożywny posiłek, a dodatkowo świetnie smakuje z parmezanem.

d47ykpi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki
  • połowa główki średniej kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • 3 kromki chleba
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 100 g parmezanu
  • 200 g śmietany kremówki
  • sól
Przepis

Kapustę myjemy, odcinamy brzydsze liście, kroimy na pół i siekamy (środek zostawiamy). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy cebulę wraz z kapustą. Mieszając dusimy ok. 5 minut. Dodajemy ziemniaki, podlewamy 1 litrem gorącej wody i doprawiamy solą i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Kromki chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy mieszając ok. 5 minut. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do ostudzenia.

Zupę miksujemy. Dodajemy starty parmezan i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty. Doprawiamy solą, jeśli jest to potrzebne. Zupę podajemy z grzankami i posypaną pietruszką.
Zobacz także: domowe makaroniki cytrynowe

Zupa z kapusty pekińskiej z jarzynami i parmezanem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47ykpi
d47ykpi
d47ykpi
d47ykpi
Więcej tematów
d47ykpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj