Zupa z kapusty pekińskiej z jarzynami i parmezanem
Z beta-karotenem kojarzy nam się raczej kolor pomarańczowy, tym trudniej więc będzie nam uwierzyć, że kapusta pekińska zawiera go bardzo dużo. Już połowa szklanki pokrojonej kapusty zaspakaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Kapusta pekińska w kuchni wschodnio-azjatyckiej ma wiele zastosowań. Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny lub ostryg, świetnie smakuje w zupach, daniach z woka lub zapiekankach. W kuchni polskiej wykorzystujemy ją głównie jako składnik surówek i sałatek, jednak warto ją dodać do zupy. Razem z innymi warzywami stworzy pożywny posiłek, a dodatkowo świetnie smakuje z parmezanem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- połowa główki średniej kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 250 g ziemniaków
- 3 łyżki masła klarowanego
- pół łyżeczki mielonego kminku
- 3 kromki chleba
- 1/2 pęczka pietruszki
- 100 g parmezanu
- 200 g śmietany kremówki
- sól
Kapustę myjemy, odcinamy brzydsze liście, kroimy na pół i siekamy (środek zostawiamy). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy cebulę wraz z kapustą. Mieszając dusimy ok. 5 minut. Dodajemy ziemniaki, podlewamy 1 litrem gorącej wody i doprawiamy solą i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Kromki chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy mieszając ok. 5 minut. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do ostudzenia.
Zupę miksujemy. Dodajemy starty parmezan i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty. Doprawiamy solą, jeśli jest to potrzebne. Zupę podajemy z grzankami i posypaną pietruszką.
Zobacz także: domowe makaroniki cytrynowe
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze