Świąteczny domek z piernika
Piernikowa chatka to piękna (i smakowita) świąteczna ozdoba. Warto ją przygotować wcześniej. Szablon możemy zrobić samodzielnie lub wykorzystać gotowy np. z internetu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-5 |
Okazja: |
W garnku podgrzewamy miód, cukier i przyprawę do piernika, aż do rozpuszczenia. I chłodzimy. Łączymy z przesianą mąką i sodą. Dodajemy jajko, rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy ciasto. .
Przygotowujemy szablon domku (gotowy lub własny) i rozwałkujemy ciasto na grubość pół cm. Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
Dekorujemy wg własnej inwencji - tę część pracy w całości można powierzyć dzieciom (do dekoracji przygotowuję lukier z ubitego na sztywno białka, pół szklanki cukru pudru i kilku kropli cytryny) i sklejamy lukrem dr Oetkera (bo najmocniejszy). Sklejane elementy dobrze jest podeprzeć, aż lukier zastygnie (to już jest praca dla dorosłego).
Przepis dodał użytkownik Balbina200
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze