Trwa ładowanie...
d1w40yr

Pierniki

123
Źródło: 123

Pierniki kojarzą nam się głównie z okresem bożonarodzeniowym. Wtedy aromatyczny zapach tego ciasta można wyczuć w niemal każdym polskim domu. Tradycja wypiekania pierników jest bardzo długa i ciekawa.

Pierniki na polskich stołach królują już od dawna. Początkowo były nazywane "miodownikami". W XIII i XIV wieku nie było to nic innego jak ciasto chlebowe wypiekane na bazie mąki oraz miodu. Z czasem na Stary Kontynent zaczęto sprowadzać egzotyczne przyprawy. Przepis na piernik sukcesywnie stawał się coraz bardziej skomplikowany, a ciasto piernikowe zaczęło inspirować piekarzy i cukierników. Starodawna receptura była wzbogacana, a na terenie Polski zaczęli pojawiać się fachowcy, którzy byli mistrzami w wypiekaniu jedynie pierników.

Piernik – charakterystyka ciasta
Piernik to twarde ciasto, które zazwyczaj ma kolor ciemnobrązowy. Wytwarzany jest z mieszaniny mąki żytniej i pszennej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru oraz miodu. Cechą charakterystyczną tego ciasta jest jego niepowtarzalny aromat, który uzyskuje się poprzez dodanie licznych przypraw. Zazwyczaj jest to cynamon i imbir, ale w wielu recepturach wspomina się również o goździkach, gałce muszkatołowej, anyżu, lawendzie czy kardamonie. Po przygotowaniu i zarobieniu ciasta najczęściej zostawia się je w chłodnym miejscu, by mogło sfermentować.

Pierniki bożonarodzeniowe
Pierniki zdecydowanie królują na naszych stołach w okresie bożonarodzeniowym. Wtedy to aromatyczne ciasto występuje zwykle pod postacią mniejszych lub większych ciasteczek. Najczęściej przybierają one kształt świątecznych symboli: św. Mikołaja, renifera czy choinki. W niektórych domach wypiekanie takich pierniczków jest już częścią tradycji. Wtedy szczęśliwe są szczególnie dzieci, które pomagają w formowaniu ciasteczek oraz ich zdobieniu.

Toruńskie Pierniki
Prawdopodobnie każdy z nas przynajmniej raz w życiu słyszał też o Toruńskich Piernikach. Najbardziej kultowe są oczywiście Katarzynki, które są znane ze względu na ich charakterystyczny kształt. Niemniej rozpoznawalne są też pierniki glazurowane (często w kształcie serca) oraz pierniki figuralne. Toruński Piernik mają w sobie nadzienie (chociaż nie jest to obowiązkowe), a czasami oblewa się je również czekoladą.

d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj