Piernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciasto

Jeśli chcesz upiec piernik staropolski na tegoroczne święta Bożego Narodzenia, to musisz zacząć już dziś! To ostatni dzwonek, bo ciasto musi dojrzewać minimum 2-3 tygodnie, a pieczemy je na tydzień przed świętami.

Piernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciastoPiernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciasto
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g smalcu (masła)
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżeczka soli
  • 4 torebki przyprawy do piernika
  • lub 3-4 łyżki własnoręcznie sporządzonej przyprawy korzennej

Etap I

  • Smalec rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.
  • Mleko podgrzać, do przestygniętej masy dodać mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól.
  • Ciasto dokładnie wyrobić, najlepiej dłonią, lub mieszając drewnianą łyżką.
  • Wyrobione ciasto przełożyć najlepiej do glinianego naczynia, przykryć ściereczką i koniecznie odstawić w chłodne miejsce na około 6-7 tygodni.

Etap II

  • Około 20 grudnia ciasto podzielić na mniejsze części, mnie wyszło 8 blatów, które piekłam w formie 24 cm x 24 cm w temperaturze 170 st. C przez 15-20 minut.
  • Po upieczeniu ciasto owinąć pergaminem i obciążyć np książką.
  • Po 2-3 dniach blaty piernika posmarować powidłami lub kremem budyniowym i polać polewą.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany