Piernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciasto
Jeśli chcesz upiec piernik staropolski na tegoroczne święta Bożego Narodzenia, to musisz zacząć już dziś! To ostatni dzwonek, bo ciasto musi dojrzewać minimum 2-3 tygodnie, a pieczemy je na tydzień przed świętami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Etap I
- Smalec rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.
- Mleko podgrzać, do przestygniętej masy dodać mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól.
- Ciasto dokładnie wyrobić, najlepiej dłonią, lub mieszając drewnianą łyżką.
- Wyrobione ciasto przełożyć najlepiej do glinianego naczynia, przykryć ściereczką i koniecznie odstawić w chłodne miejsce na około 6-7 tygodni.
Etap II
- Około 20 grudnia ciasto podzielić na mniejsze części, mnie wyszło 8 blatów, które piekłam w formie 24 cm x 24 cm w temperaturze 170 st. C przez 15-20 minut.
- Po upieczeniu ciasto owinąć pergaminem i obciążyć np książką.
- Po 2-3 dniach blaty piernika posmarować powidłami lub kremem budyniowym i polać polewą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze