Piernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciasto

Jeśli chcesz upiec piernik staropolski na tegoroczne święta Bożego Narodzenia, to musisz zacząć już dziś! To ostatni dzwonek, bo ciasto musi dojrzewać minimum 2-3 tygodnie, a pieczemy je na tydzień przed świętami.

Piernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciastoPiernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciasto
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g smalcu (masła)
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżeczka soli
  • 4 torebki przyprawy do piernika
  • lub 3-4 łyżki własnoręcznie sporządzonej przyprawy korzennej

Etap I

  • Smalec rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.
  • Mleko podgrzać, do przestygniętej masy dodać mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól.
  • Ciasto dokładnie wyrobić, najlepiej dłonią, lub mieszając drewnianą łyżką.
  • Wyrobione ciasto przełożyć najlepiej do glinianego naczynia, przykryć ściereczką i koniecznie odstawić w chłodne miejsce na około 6-7 tygodni.

Etap II

  • Około 20 grudnia ciasto podzielić na mniejsze części, mnie wyszło 8 blatów, które piekłam w formie 24 cm x 24 cm w temperaturze 170 st. C przez 15-20 minut.
  • Po upieczeniu ciasto owinąć pergaminem i obciążyć np książką.
  • Po 2-3 dniach blaty piernika posmarować powidłami lub kremem budyniowym i polać polewą.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru