Piernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciasto

Jeśli chcesz upiec piernik staropolski na tegoroczne święta Bożego Narodzenia, to musisz zacząć już dziś! To ostatni dzwonek, bo ciasto musi dojrzewać minimum 2-3 tygodnie, a pieczemy je na tydzień przed świętami.

Piernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciastoPiernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciasto
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g smalcu (masła)
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżeczka soli
  • 4 torebki przyprawy do piernika
  • lub 3-4 łyżki własnoręcznie sporządzonej przyprawy korzennej

Etap I

  • Smalec rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.
  • Mleko podgrzać, do przestygniętej masy dodać mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól.
  • Ciasto dokładnie wyrobić, najlepiej dłonią, lub mieszając drewnianą łyżką.
  • Wyrobione ciasto przełożyć najlepiej do glinianego naczynia, przykryć ściereczką i koniecznie odstawić w chłodne miejsce na około 6-7 tygodni.

Etap II

  • Około 20 grudnia ciasto podzielić na mniejsze części, mnie wyszło 8 blatów, które piekłam w formie 24 cm x 24 cm w temperaturze 170 st. C przez 15-20 minut.
  • Po upieczeniu ciasto owinąć pergaminem i obciążyć np książką.
  • Po 2-3 dniach blaty piernika posmarować powidłami lub kremem budyniowym i polać polewą.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯