Piernik dyniowy. Prosty przepis, zachwycający smak

Dynia na dobre rozgościła się w naszej kuchni. To jesienne warzywo doskonale sprawdza się jako składnik zup, gulaszu, risotto, bułeczek, a także słodkich wypieków. Kremowy sernik z dodatkiem dyni umili niejedno popołudnie. Z kolei na nadchodzące Święta proponujemy aromatyczny piernik dyniowy. Dynia świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami.

Piernik dyniowyPiernik dyniowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g puree z dyni
  • 50 g biała czekolada

Przepis

  • Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Drobno pokrojoną dynię wkładamy do garnka, dolewamy wodę (na samo dno) , gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pilnujemy, aby dynia się nie przypaliła, mieszamy od czasu do czasu. Jeśli jest taka potrzeba, to dolewamy po odrobinie wody. Puree jest gotowe, kiedy dynia jest na tyle miękka, że z łatwością rozgnieciemy ją widelcem. Ważne, aby purée było gęste, zmniejszy to prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste. Jeśli będzie bardzo wodniste należy je chwilę na wolnym ogniu odparować.
  • W misce mieszamy suche składniki - przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  • Ucieramy jajka z cukrem do białości, dodajemy purée z dyni, stopione masło – mieszamy, dodajemy suche składniki.
  • Masę dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Foremkę (keksówkę) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50 min. w 180 st. C
  • Ciasto zostało ozdobione biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, posypane orzechami włoskimi i laskowymi oraz skórka pomarańczy.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥