Piernik dyniowy. Prosty przepis, zachwycający smak

Dynia na dobre rozgościła się w naszej kuchni. To jesienne warzywo doskonale sprawdza się jako składnik zup, gulaszu, risotto, bułeczek, a także słodkich wypieków. Kremowy sernik z dodatkiem dyni umili niejedno popołudnie. Z kolei na nadchodzące Święta proponujemy aromatyczny piernik dyniowy. Dynia świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami.

Piernik dyniowyPiernik dyniowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g puree z dyni
  • 50 g biała czekolada

Przepis

  • Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Drobno pokrojoną dynię wkładamy do garnka, dolewamy wodę (na samo dno) , gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pilnujemy, aby dynia się nie przypaliła, mieszamy od czasu do czasu. Jeśli jest taka potrzeba, to dolewamy po odrobinie wody. Puree jest gotowe, kiedy dynia jest na tyle miękka, że z łatwością rozgnieciemy ją widelcem. Ważne, aby purée było gęste, zmniejszy to prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste. Jeśli będzie bardzo wodniste należy je chwilę na wolnym ogniu odparować.
  • W misce mieszamy suche składniki - przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  • Ucieramy jajka z cukrem do białości, dodajemy purée z dyni, stopione masło – mieszamy, dodajemy suche składniki.
  • Masę dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Foremkę (keksówkę) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50 min. w 180 st. C
  • Ciasto zostało ozdobione biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, posypane orzechami włoskimi i laskowymi oraz skórka pomarańczy.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości