Piernik dyniowy. Prosty przepis, zachwycający smak

Dynia na dobre rozgościła się w naszej kuchni. To jesienne warzywo doskonale sprawdza się jako składnik zup, gulaszu, risotto, bułeczek, a także słodkich wypieków. Kremowy sernik z dodatkiem dyni umili niejedno popołudnie. Z kolei na nadchodzące Święta proponujemy aromatyczny piernik dyniowy. Dynia świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami.

Piernik dyniowyPiernik dyniowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g puree z dyni
  • 50 g biała czekolada

Przepis

  • Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Drobno pokrojoną dynię wkładamy do garnka, dolewamy wodę (na samo dno) , gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pilnujemy, aby dynia się nie przypaliła, mieszamy od czasu do czasu. Jeśli jest taka potrzeba, to dolewamy po odrobinie wody. Puree jest gotowe, kiedy dynia jest na tyle miękka, że z łatwością rozgnieciemy ją widelcem. Ważne, aby purée było gęste, zmniejszy to prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste. Jeśli będzie bardzo wodniste należy je chwilę na wolnym ogniu odparować.
  • W misce mieszamy suche składniki - przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  • Ucieramy jajka z cukrem do białości, dodajemy purée z dyni, stopione masło – mieszamy, dodajemy suche składniki.
  • Masę dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Foremkę (keksówkę) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50 min. w 180 st. C
  • Ciasto zostało ozdobione biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, posypane orzechami włoskimi i laskowymi oraz skórka pomarańczy.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀