Piernik z powidłami
Miękki, aromatyczny i delikatny piernik z powidłami śliwkowymi. Można go przygotować na ostatnia chwilę, ponieważ nie wymaga leżakowania. Po upieczeniu możemy polać go polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne, bo i bez tego smakuje doskonale.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło utrzeć z cukrem dodać jajka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, sodę, mleko, a na końcu powidła.
- Utrzeć na gładką masę.
- Piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.
- Uwaga: ciasto rośnie wysoko. Porcja na dużą blachę. Po upieczeniu polać polewą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl