Trwa ładowanie...
d30yyik
oprac. Katarzyna Gileta

Piernik z powidłami

Przepis

Miękki, aromatyczny i delikatny piernik z powidłami śliwkowymi. Można go przygotować na ostatnia chwilę, ponieważ nie wymaga leżakowania. Po upieczeniu możemy polać go polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne, bo i bez tego smakuje doskonale.

d30yyik
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 szk. mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szk. mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szk. cukru
  • cukier waniliowy
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
Przepis
  • Masło utrzeć z cukrem dodać jajka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, sodę, mleko, a na końcu powidła.
  • Utrzeć na gładką masę.
  • Piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.
  • Uwaga: ciasto rośnie wysoko. Porcja na dużą blachę. Po upieczeniu polać polewą.

Przepis dodał użytkownik madzia-2163

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Piernik z powidłami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d30yyik

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30yyik
d30yyik
d30yyik
d30yyik
Więcej tematów
d30yyik