Piernik z marchewką

Piernik z dodatkiem marchewki to nieco lżejsza wersja tradycyjnego świątecznego wypieku. Ciasto jest delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Kropką nad i jest perfekcyjna lukrowa polewa. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.

Piernik z marchewkąPiernik z marchewką

Składniki

  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g mrożonej marchewki
  • 2 jajka duże lub 3 małe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 100 g masła

Lukier:

  • 10 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Przepis

Zmrożoną marchew wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości, odcedzamy, blendujemy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Masło roztapiamy w małym rondelku i również zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis

Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy masło i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i miksujemy przez chwilę. Na końcu dodajemy zblendowaną marchew i wszystko razem mieszamy za pomocą łyżki.

Przepis

Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 1 godzinę.

Przepis

W międzyczasie robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy wodę i za pomocą łyżki lub drewnianej pałki ucieramy cukier z woda na gładką masę. Lekko ostudzone ciasto polewamy lukrem natychmiast po przygotowaniu i dekorujemy.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm