Trwa ładowanie...
dmdmgxf
dmdmgxf

Piernik z marchewką

Przepis

Piernik z dodatkiem marchewki to nieco lżejsza wersja tradycyjnego świątecznego wypieku. Ciasto jest delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Kropką nad i jest perfekcyjna lukrowa polewa. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.

4.7
(3 głosy)
Oceń:
dmdmgxf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Piernik z marchewką
Shutterstock
Piernik z marchewką
Składniki
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g mrożonej marchewki
  • 2 jajka duże lub 3 małe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 100 g masła

Lukier:

  • 10 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
Przepis

Zmrożoną marchew wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości, odcedzamy, blendujemy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Masło roztapiamy w małym rondelku i również zostawiamy do ostygnięcia.

Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy masło i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i miksujemy przez chwilę. Na końcu dodajemy zblendowaną marchew i wszystko razem mieszamy za pomocą łyżki.

Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 1 godzinę.

W międzyczasie robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy wodę i za pomocą łyżki lub drewnianej pałki ucieramy cukier z woda na gładką masę. Lekko ostudzone ciasto polewamy lukrem natychmiast po przygotowaniu i dekorujemy.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

dmdmgxf
Piernik z marchewką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dmdmgxf
dmdmgxf

dmdmgxf
dmdmgxf
dmdmgxf