Piernik z marchewką
Piernik z dodatkiem marchewki to nieco lżejsza wersja tradycyjnego świątecznego wypieku. Ciasto jest delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Kropką nad i jest perfekcyjna lukrowa polewa. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Lukier:
- 10 czubatych łyżek cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Zmrożoną marchew wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości, odcedzamy, blendujemy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Masło roztapiamy w małym rondelku i również zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy masło i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i miksujemy przez chwilę. Na końcu dodajemy zblendowaną marchew i wszystko razem mieszamy za pomocą łyżki.
Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 1 godzinę.
W międzyczasie robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy wodę i za pomocą łyżki lub drewnianej pałki ucieramy cukier z woda na gładką masę. Lekko ostudzone ciasto polewamy lukrem natychmiast po przygotowaniu i dekorujemy.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze