Serniczki z rodzynkami

Lyhnarakia to miniserniki pochodzące z Krety. Zakupiłem je bez wahania. Miałem nosa. Kilka miesięcy później wyszło na jaw, że identyczne piecze się na Santorini, a to wyspa należąca do archipelagu Cyklad! "Cud albo przeznaczenie" — pomyślałem.

Serniczki z rodzynkamiSerniczki z rodzynkami
oprac. Katarzyna Gileta

CIASTO:

  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g semoliny
  • 35 g cukru
  • 80 g masła
  • Jajko "zerówka"
  • Odrobina białego słodkiego wina
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cukru z wanilią

FARSZ:

  • 250 g sera (może być manouri albo włoska ricotta, ale twaróg też się sprawdza)
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki semoliny
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka rodzynek
  • Sok z 1⁄2 cytryny

Przepis

  • Składniki ciasta (z wyjątkiem wina) wrzucamy do miski i palcami zagniatamy wilgotną kruszonkę. Po chwili powinna się skleić w kulę, jeśli nie — wlewamy dwie łyżki wina, a jeżeli ciasto nadal nie chce współpracować, kolejne dwie.
  • Kulę z ciasta odkładamy na bok i zabieramy się do farszu.
  • Żółtka ubijamy z cukrem. Potem dodajemy ser. Kiedy składniki się połączą, dodajemy sok z cytryny, semolinę i proszek do pieczenia. Mieszamy rózgą. Na koniec dorzucamy rodzynki.
  • Kulę z ciasta dzielimy na sześć równych kawałków. Z każdego z nich odrywamy kawałek. Z większego formujemy kulkę, z mniejszego wałeczek.
  • Kulkę rozwałkowujemy na okrągły placek. Układamy na nim wałeczek i formujemy okrągłą foremkę na ser. W środek foremki nakładamy odrobinę farszu. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości