Serniczki z rodzynkami

Lyhnarakia to miniserniki pochodzące z Krety. Zakupiłem je bez wahania. Miałem nosa. Kilka miesięcy później wyszło na jaw, że identyczne piecze się na Santorini, a to wyspa należąca do archipelagu Cyklad! "Cud albo przeznaczenie" — pomyślałem.

Serniczki z rodzynkamiSerniczki z rodzynkami
oprac. Katarzyna Gileta

CIASTO:

  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g semoliny
  • 35 g cukru
  • 80 g masła
  • Jajko "zerówka"
  • Odrobina białego słodkiego wina
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cukru z wanilią

FARSZ:

  • 250 g sera (może być manouri albo włoska ricotta, ale twaróg też się sprawdza)
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki semoliny
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka rodzynek
  • Sok z 1⁄2 cytryny

Przepis

  • Składniki ciasta (z wyjątkiem wina) wrzucamy do miski i palcami zagniatamy wilgotną kruszonkę. Po chwili powinna się skleić w kulę, jeśli nie — wlewamy dwie łyżki wina, a jeżeli ciasto nadal nie chce współpracować, kolejne dwie.
  • Kulę z ciasta odkładamy na bok i zabieramy się do farszu.
  • Żółtka ubijamy z cukrem. Potem dodajemy ser. Kiedy składniki się połączą, dodajemy sok z cytryny, semolinę i proszek do pieczenia. Mieszamy rózgą. Na koniec dorzucamy rodzynki.
  • Kulę z ciasta dzielimy na sześć równych kawałków. Z każdego z nich odrywamy kawałek. Z większego formujemy kulkę, z mniejszego wałeczek.
  • Kulkę rozwałkowujemy na okrągły placek. Układamy na nim wałeczek i formujemy okrągłą foremkę na ser. W środek foremki nakładamy odrobinę farszu. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja