Serniczki z rodzynkami
Lyhnarakia to miniserniki pochodzące z Krety. Zakupiłem je bez wahania. Miałem nosa. Kilka miesięcy później wyszło na jaw, że identyczne piecze się na Santorini, a to wyspa należąca do archipelagu Cyklad! "Cud albo przeznaczenie" — pomyślałem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
CIASTO:
- 125 g mąki tortowej
- 125 g semoliny
- 35 g cukru
- 80 g masła
- Jajko "zerówka"
- Odrobina białego słodkiego wina
- Szczypta soli
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka cukru z wanilią
FARSZ:
- 250 g sera (może być manouri albo włoska ricotta, ale twaróg też się sprawdza)
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki semoliny
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kilka rodzynek
- Sok z 1⁄2 cytryny
- Składniki ciasta (z wyjątkiem wina) wrzucamy do miski i palcami zagniatamy wilgotną kruszonkę. Po chwili powinna się skleić w kulę, jeśli nie — wlewamy dwie łyżki wina, a jeżeli ciasto nadal nie chce współpracować, kolejne dwie.
- Kulę z ciasta odkładamy na bok i zabieramy się do farszu.
- Żółtka ubijamy z cukrem. Potem dodajemy ser. Kiedy składniki się połączą, dodajemy sok z cytryny, semolinę i proszek do pieczenia. Mieszamy rózgą. Na koniec dorzucamy rodzynki.
- Kulę z ciasta dzielimy na sześć równych kawałków. Z każdego z nich odrywamy kawałek. Z większego formujemy kulkę, z mniejszego wałeczek.
- Kulkę rozwałkowujemy na okrągły placek. Układamy na nim wałeczek i formujemy okrągłą foremkę na ser. W środek foremki nakładamy odrobinę farszu. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Ateny do zjedzenia"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze