Sernik z ananasem i kokosem
Sernik z ananasem i kokosem to hit wśród serników. Wspaniałe smaki, idealna struktura i delikatny wygląd sprawiają, że na jednym kawałku trudno poprzestać. Przepis prosto z bloga "Justmydelicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Kruche ciasto:
- 200 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
Warstwa ananasa z serem:
- 1 kg sera twarogowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 1 duża puszka ananasów (ok. 800 g)
Składniki na kokosową bezę:
- 4 białka
- 1 szklanki cukru pudru
- 1-1,5 szklanki wiórków kokosowych
Zacznij od kruchego ciasta. Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Wyłóż je równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blachę i podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem. Całość włóż do lodówki na czas przygotowywania reszty.
Twaróg zmiksuj z dodatkiem cukru, jajka oraz budyniu na jednolitą puszystą masę. Wylej ją na spód schłodzonego ciasta. Na masę serową równomiernie porozrzucaj odsączone z syropu i pokrojone w kostkę ananasy. Sernik włóż do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez ok 25-30 minut (do czasu, aż będzie prawie całkowicie ścięty).
Białka upij na sztywną pianę, pod koniec dodając do nich cukier puder oraz wiórki. Pianę równomiernie wyłóż na warstwę sera z kawałkami ananasa. Całość piecz jeszcze przez ok. 15 minut do czasu, aż beza się zarumieni i będzie chrupiąca z zewnątrz.
Zobacz także: genialny sposób na ziemniaczki - wyjdą chrupiące i pyszne
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze