Sałatka jarzynowa z fioletowymi ziemniakami
Dobrze znana sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach - od święta i nie tylko. Wersja z fioletowymi ziemniakami zaskoczy wszystkich przy stole nie tylko kolorem, ale też smakiem. Przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 4 jajka
- 4 fioletowe ziemniaki
- 3 marchewki
- 3 kiszone ogórki
- 3/4 szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
- 4 łyżki konserwowej kukurydzy
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- opcjonalnie: łyżeczka musztardy
- sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku. Sałatkę wymieszać z sosem przed podaniem.
Zobacz także: racuchy z rabarbarem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze