Miodownik z orzechami i masą krówkową
Miodownik wygląda bardzo apetycznie. Miodowe blaty przełożone są kremem z kaszy manny i masą krówkową to bardzo udane połączenie. Ciasto jest dość słodkie, aromatyczne, w sam raz dla łasuchów. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 12 |
Okazja: |
Warstwa orzechowa:
- 50 g masła
- 3 łyżki naturalnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
- 400 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru
Krem:
- 500 ml mleka
- 100 g kaszy manny
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 puszka masy krówkowej około 450 g (kajmak)
- około 4-5 łyżek mleka
- Warstwa orzechowa: na patelnię przełożyć masło, dodać cukier, miód i składniki roztopić, mieszając (cukier nie musi się całkowicie roztopić).
- Dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ciasto: piekarnik nastawić na 170 st C na funkcji góra–dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier i krótko wymieszać łyżką. Następnie masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać jajka, miód i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma.
- Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części (radzę ciasto zważyć i wtedy podzielić na trzy równe części). Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Ciasto można wałkować na wielkość blaszki na papierze do pieczenia, podsypując wałek mąką i wtedy ciasto z papierem przenieść do blaszki.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 11 minut. Ciasto bardzo szybko się piecze, więc trzeba uważać, aby nie przypalić. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia na około 10-15 minut i po tym czasie przenosić je z blaszki.
- Drugi kawałek ciasta pieczemy tak samo jak pierwszy.
- Trzecim kawałkiem ciasta również wykładamy blaszkę 25 cm x 35 cm i na wierzchu równomiernie, układamy ostudzoną masę orzechową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C na funkcji góra–dół przez około 15 minut. Placek z warstwą orzechową piekłam troszkę dłużej. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
- Krem: mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Dodać kaszę i mieszając, ugotować gęstą kaszę. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać ją na małym ogniu mieszając, przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodać w 4 partiach kaszę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Składanie ciasta: jedno upieczone ciasto bez orzechów przełożyć do blaszki. Posmarować je powidłami i na wierzch wyłożyć krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugie upieczone ciasto bez orzechów i delikatnie nasączyć je mlekiem, tak je tylko posmarować.
- Masę krówkową przełożyć do miski lub rondelka i podgrzać ją, aby była ciepła (można podgrzać w mikrofalówce lub na gazie, od czasu do czasu mieszając). Zdjąć z ognia i masę rozmieszać, aby była gładka.
- Ciepłą masę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć ciasto z orzechami i ciasto odstawić na co najmniej 12 godzin.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze