Mazurek marchewkowy Ewy Wachowicz
Mazurek to jedno z obowiązkowych ciast na wielkanocnym stole. Dawniej symbolizował czas radości i dobrobyt. Nie ma jednego przepisu na mazurka. Ewa Wachowicz proponuje swoją wersję wielkanocnego mazurka. Będzie pysznie!
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
● 300 g mąki
● 200 g masła
● 100 g cukru pudru
● 6 żółtek na twardo
Składniki
Ciasto marchewkowe:
● 6 jajek
● szczypta soli
● 1 szklanka cukru
● 100 g orzechów włoskich
● 100 g kokosu
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
● 1 szklanka mąki
● 1 marchewka
● 100 g masła
Składniki
Dekoracja:
● lukier
● migdały
● żurawina
Składniki
Do przełożenia:
● kajmak
● dżem z czarnej porzeczki
Przepis
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wsypać cukier puder. Wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać przetarte przez sito żółtka. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy – wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić na ok. 30 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Przepis
Masło wrzucić do garnka. Roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli. Ubić. Utrwalić cukrem. Stopniowo dodać żółtka.
Przepis
Zmielone orzechy włoskie wsypać do miski. Wymieszać z kokosem. Dodać proszek do pieczenia oraz szklankę mąki – najpierw do szklanki wsypać kartoflankę, następnie uzupełnić mąką pszenną. Wymieszać. Przesypać do miski z masą jajeczną i zmiksować na niskich obrotach. Dorzucić marchewkę startą na małych oczkach. Wlać roztopione, wystudzone masło. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do prostokątnej formy – wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać. Piec przez 40-45 minut w temp. 200 st. C.
Kruchy spód posmarować kajmakiem – można kupić gotowy, można zrobić samemu, gotując przez kilka godzin puszkę mleka skondensowanego (po ugotowaniu wystarczy wystudzić i otworzyć).
Na placek marchewkowy nałożyć dżem z czarnej porzeczki. Rozsmarować.
Przepis
Złożyć ciasto – tak, by strony z kajmakiem i dżemem przylegały do siebie. Wierzch i boki posmarować lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem). Ozdobić suszoną żurawiną i migdałami – wcześniej uprażyć je w piekarniku (10-12 minut, 200 st. C).