Lasagne z pomidorami. Poczujesz się jak na włoskich wakacjach
Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. Najpopularniejszą wersją jest lasagne z sosem bolognese.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 30 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 winne jabłko
- duża mięsista papryka
- koncentrat pomidorowy
- średni ogórek konserwowy
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra, chilli, oregano, cukier, cynamon
- płaty makaronu lasagne
- 30 dag sera żółtego
- 1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
- wrząca woda
- Przygotować sos: na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso mielone, posolić, przyprawić pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, dość często mieszając.
- Do mięsa dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz połowę obranego posiekanego czosnku. Ponownie posolić i przyprawić pieprzem, smażyć dopóki cebula nie będzie szklista.
- W czasie smażenia zagotować wodę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach obrane jabłko. Kiedy cebula będzie szklista, na patelnię dodać jabłko i podlać całość wrzątkiem, dusić, aż jabłko prawie całkowicie się rozgotuje.
- W tym czasie oczyścić i pokroić w kostkę paprykę. Następnie dodać ją do masy na patelni, w razie potrzeby ponownie podlać wodą (sos ma być dość rzadki i dobrze jest dolewać wody w trakcie przygotowywania), dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pozostałymi przyprawami do smaku.
- Pod koniec duszenia dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i wcisnąć pozostały czosnek. Po dodaniu reszty czosnku sosu nie gotować, pozostawić do przegryzienia.
- Ser pokroić na cienkie plasterki. Odłożyć tyle plasterków, żeby utworzyły jedną warstwę w naczyniu, w którym będzie zapiekana potrawa.
- Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wlać troszeczkę sosu, rozsmarować go po całym dnie. Następnie układać warstwami: płaty makaronu, sos pomidorowy i plasterki sera, aż do wyczerpania składników (za wyjątkiem odłożonego sera). Ostatnią warstwę ma stanowić sos.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200C i zapiekać 45-50 minut (czas ten może uleć wydłużeniu).
- W czasie pieczenia sprawdzać, czy w potrawę wchodzi widelec i w miarę potrzeby podlewać bardzo małą ilością wody.
- Gdy widelec można wbić do samego dna, na wierzchu dania ułożyć warstwę z odłożonego sera i zapiec kilka minut, aż do jego rozpuszczenia i leciutkiego zrumienienia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze