Trwa ładowanie...
d1pdy4x
d1pdy4x

Kotlety schabowe z gorgonzolą

Przepis

Gorgonzola jest serem wyprodukowane we Włoszech z całego mleka krowiego.Ser jest od miasta Gorgonzola koło Mediolanu. Są 2 rodzaje sera gorgonzola : słodki (kremowy ser miękki), po włosku Dolce oraz pikantny (ser twardy), po włosku Piccante.

4.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Kotlety schabowe z gorgonzolą
Shutterstock
Składniki

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g wieprzowiny - schab (steki 1 cm grubości)
  • 100 g sera gorgonzola (słodki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 średniej cebuli, posiekanej (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 kieliszek wódki lub ginu
Przepis

Wymieszać mąkę i sól w naczyniu i przykryć każdego kotleta. Następnie drobno posiekać cebulę i umieścić ją na patelni z oliwą z oliwek, dodać kotlety schabowe i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Przełożyć je do naczynia i odstawić. Na tę patelnię wlać mleko i dodać pokruszony ser. Kiedy ser się rozpuści, dodać gin, gotować przez 2-3 minuty. Umieść kotlety schabowe w sosie i smażyć kilka minut.

Przepis dodał użytkownik nioko

Kotlety schabowe z gorgonzolą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1pdy4x
d1pdy4x
d1pdy4x
d1pdy4x
d1pdy4x