Wielkanocna szynka pieczona z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
Soczysta pieczona szynka to rewelacyjny, sprawdzony sposób na cudowny kawałek pieczonego mięsa. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem (jeśli jest grube to nadkrawamy i rozkładamy tak by mieć płat mięsa dający się spiąć po napełnieniu).
- Oliwę mieszamy z przyprawami, smarujemy z obu stron mięso i wkładamy do lodówki na godzinę. Oliwki przekrawamy na pół, ser na plasterki, pomidor obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Na środku mięsa rozkładam pomidory, oliwki i połowę sera. Mięso spinamy wykałaczkami i przekładamy do naczynia żaroodpornego (wykałaczkami od spodu). Podlewamy rosołem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut.
- Po tym czasie na mięsie układamy pozostały ser i pieczemy jeszcze 10 minut (również pod przykryciem).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl