Trwa ładowanie...
d3fl4hw
05-04-2022 11:21

Wielkanocna szynka pieczona z mozzarellą, pomidorami i oliwkami

Przepis

Soczysta pieczona szynka to rewelacyjny, sprawdzony sposób na cudowny kawałek pieczonego mięsa. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

d3fl4hw
1.9
(38 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 70 dkg surowej szynki
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 pomidor
  • ser mozzarella
  • 8 łyżek rosołu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka marynaty do mięs staropolskiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka tymianku
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
Przepis
  • Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem (jeśli jest grube to nadkrawamy i rozkładamy tak by mieć płat mięsa dający się spiąć po napełnieniu).
  • Oliwę mieszamy z przyprawami, smarujemy z obu stron mięso i wkładamy do lodówki na godzinę. Oliwki przekrawamy na pół, ser na plasterki, pomidor obieramy i kroimy na ćwiartki.
  • Na środku mięsa rozkładam pomidory, oliwki i połowę sera. Mięso spinamy wykałaczkami i przekładamy do naczynia żaroodpornego (wykałaczkami od spodu). Podlewamy rosołem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut.
  • Po tym czasie na mięsie układamy pozostały ser i pieczemy jeszcze 10 minut (również pod przykryciem).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocna szynka pieczona z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
Więcej tematów
d3fl4hw