Kapuśniak inaczej. Chętnych na dolewkę nie zabraknie
Kapuśniak ma długą tradycją i choć w poszczególnych regionach Polski różni się detalami, to trudno pomylić go z jakąkolwiek inną zupą. Ta wersja jest jednak zupełnie inna i może szokować fanów klasyki, ale tylko do momentu skosztowania pierwszej łyżki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 0,5 kg kiszonej kapusty wraz z sokiem
- 1 duża cebula
- 1/3 małego selera korzeniowego
- 1 korzeń pietruszki
- 400 g ziemniaków
- ok. 1,5 – 1,7 litra bulionu wołowego
- 250 g śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/3 łyżeczki majeranku, 1 liść laurowy i 1 kulka ziela angielskiego, szczypta ostrej papryki
- Obrać ziemniaki, pietruszkę, seler i cebulę, a następnie wszystko pokroić w grubą kostkę.
- Kapustę posiekać.
- W dużym rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklista, a następnie dodać do niej jarzyny.
- Smażyć wszystko przez około 5 minut, aż warzywa się zrumienią. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, kminkiem i papryką.
- Gdy cebula i warzywa zrumienią się, do rondla wlać bulion i zagotować.
- Zupę gotować około 20-30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i kapustę kiszoną, a następnie gotować przez około 1 godzinę.
- Gdy kapusta będzie miękka, należy sprawdzić smak kapuśniaku i dolać soku z kiszonej kapusty do uzyskania odpowiedniej kwasowości.
- Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością gorącej zupy, nie gotować.
- Zdjąć rondel z palnika, a gdy zupa przestygnie, zblendować ją na gładki krem. W razie potrzeby można przetrzeć przez sito. Podawać z chlebem lub czosnkowymi grzankami. Można oprószyć grubo mielonym pieprzem lub dodać skwarki boczku czy chipsy z bekonu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze