Kapuśniak inaczej. Chętnych na dolewkę nie zabraknie

Kapuśniak ma długą tradycją i choć w poszczególnych regionach Polski różni się detalami, to trudno pomylić go z jakąkolwiek inną zupą. Ta wersja jest jednak zupełnie inna i może szokować fanów klasyki, ale tylko do momentu skosztowania pierwszej łyżki.

Kapuśniak inaczejKapuśniak inaczej
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty wraz z sokiem
  • 1 duża cebula
  • 1/3 małego selera korzeniowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • ok. 1,5 – 1,7 litra bulionu wołowego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/3 łyżeczki majeranku, 1 liść laurowy i 1 kulka ziela angielskiego, szczypta ostrej papryki

Przepis

  • Obrać ziemniaki, pietruszkę, seler i cebulę, a następnie wszystko pokroić w grubą kostkę.
  • Kapustę posiekać.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklista, a następnie dodać do niej jarzyny.
  • Smażyć wszystko przez około 5 minut, aż warzywa się zrumienią. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, kminkiem i papryką.
  • Gdy cebula i warzywa zrumienią się, do rondla wlać bulion i zagotować.
  • Zupę gotować około 20-30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i kapustę kiszoną, a następnie gotować przez około 1 godzinę.
  • Gdy kapusta będzie miękka, należy sprawdzić smak kapuśniaku i dolać soku z kiszonej kapusty do uzyskania odpowiedniej kwasowości.
  • Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością gorącej zupy, nie gotować.
  • Zdjąć rondel z palnika, a gdy zupa przestygnie, zblendować ją na gładki krem. W razie potrzeby można przetrzeć przez sito.Podawać z chlebem lub czosnkowymi grzankami. Można oprószyć grubo mielonym pieprzem lub dodać skwarki boczku czy chipsy z bekonu.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja