Trwa ładowanie...
d2cnfso
14-02-2021 14:16

Kapuśniak inaczej. Chętnych na dolewkę nie zabraknie

Przepis

Kapuśniak ma długą tradycją i choć w poszczególnych regionach Polski różni się detalami, to trudno pomylić go z jakąkolwiek inną zupą. Ta wersja jest jednak zupełnie inna i może szokować fanów klasyki, ale tylko do momentu skosztowania pierwszej łyżki.

d2cnfso
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 0,5 kg kiszonej kapusty wraz z sokiem
  • 1 duża cebula
  • 1/3 małego selera korzeniowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • ok. 1,5 – 1,7 litra bulionu wołowego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/3 łyżeczki majeranku, 1 liść laurowy i 1 kulka ziela angielskiego, szczypta ostrej papryki
Przepis
  • Obrać ziemniaki, pietruszkę, seler i cebulę, a następnie wszystko pokroić w grubą kostkę.
  • Kapustę posiekać.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklista, a następnie dodać do niej jarzyny.
  • Smażyć wszystko przez około 5 minut, aż warzywa się zrumienią. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, kminkiem i papryką.
  • Gdy cebula i warzywa zrumienią się, do rondla wlać bulion i zagotować.
  • Zupę gotować około 20-30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i kapustę kiszoną, a następnie gotować przez około 1 godzinę.
  • Gdy kapusta będzie miękka, należy sprawdzić smak kapuśniaku i dolać soku z kiszonej kapusty do uzyskania odpowiedniej kwasowości.
  • Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością gorącej zupy, nie gotować.
  • Zdjąć rondel z palnika, a gdy zupa przestygnie, zblendować ją na gładki krem. W razie potrzeby można przetrzeć przez sito. Podawać z chlebem lub czosnkowymi grzankami. Można oprószyć grubo mielonym pieprzem lub dodać skwarki boczku czy chipsy z bekonu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kapuśniak inaczej. Chętnych na dolewkę nie zabraknie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj