WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Domowa kiszona kapusta. Jesienne superfood

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Jak ją przygotować?

Obraz
© 123RF

Nie ma nic lepszego jesienią i zimą niż surówka z kiszonej kapusty do obiadu! To prawdziwe źródło zdrowia, witamin i... naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Czas więc naszykować duży kamionkowy garnek, szatkownicę i zabrać się do roboty. Bo najlepsza jest oczywiście ta domowa kiszona kapusta, przygotowana z ekologicznych składników, bez zbędnych dodatków takich jak ocet spirytusowy czy kwas cytrynowy.

/ 5Dobór składników

Obraz
© 123RF

Domowa kiszona kapusta ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż ta, którą możemy kupić w sklepie, szczelnie zapakowaną w foliowe torebki lub plastikowe wiaderka. Ukiszenie kapusty w domu nie jest skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu i… siły. Do kiszenia wybieramy jesienne odmiany białej kapusty (chociaż czerwona także się nadaje). Kapusta powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła, a więc nie kupujemy jej w markecie. Lepiej jest wybrać główki z upraw ekologicznych. Ważne, by w minimalnym stopniu były nawożone sztucznymi nawozami. Wybieramy białe, zwarte główki i oczyszczamy je z wierzchnich liści. Następnie musimy kapustę poszatkować – możemy w tym celu użyć szatkownicy lub dużego, ostrego noża.

/ 5Solenie i ubijanie

Obraz
© 123RF

Aby mógł zajść proces fermentacji potrzeba jest oczywiście sól. Nie powinna być jodowana, dlatego zdecydujmy się na specjalną sól do przetworów, wzbogaconą o inne minerały. Sól hamuje rozwój szkodliwych dla zdrowia bakterii i wywiera pozytywny wpływ na rozwój bakterii kwasu mlekowego. Kapustę kisimy w kamionkowym garnku, drewnianej beczce lub dużym słoju z szeroką szyjką (naczynie musi być szczelne). Zanim zaczniemy w nim układać kapustę, pojemnik należy dokładnie umyć i osuszyć. Aby kapusta dobrze się ukisiła sól powinna być rozmieszczona równomiernie.Każdą warstwę dokładnie ubijamy, by warzywa puściły sok. Sok chroni przed dostępem powietrza, a co za tym idzie  -  przed zepsuciem.

/ 5Gdzie postawić?

Obraz
© Shutterstock.com

Ubitą kapustę przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Naczynie z kapustą przez pierwsze dwa dni musi stać w dość ciepłym miejscu. Najlepsza temperatura wynosi 20–22 stopnie Celsjusza. Po tym czasie przenosimy naczynie z kapustą w chłodniejsze miejsce (8–12 stopni).

/ 5Dobrze doprawiona

Obraz
© Shutterstock.com

Kiedy zauważymy na powierzchni pianę, będzie to oznaczało, że rozpoczął się proces fermentacji. Wówczas wystarczy kapustę nakłuć w kilku miejscach lub ubić ją, by odprowadzić nadmiar gazu. Kapustę można kisić z różnymi dodatkami: marchewką, buraczkami, kwaśnym jabłkiem, cebulą, koprem, kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza