Domowa kiszona kapusta. Jesienne superfood

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Jak ją przygotować?

Obraz
© 123RF

Nie ma nic lepszego jesienią i zimą niż surówka z kiszonej kapusty do obiadu! To prawdziwe źródło zdrowia, witamin i... naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Czas więc naszykować duży kamionkowy garnek, szatkownicę i zabrać się do roboty. Bo najlepsza jest oczywiście ta domowa kiszona kapusta, przygotowana z ekologicznych składników, bez zbędnych dodatków takich jak ocet spirytusowy czy kwas cytrynowy.

/ 5Dobór składników

Obraz
© 123RF

Domowa kiszona kapusta ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż ta, którą możemy kupić w sklepie, szczelnie zapakowaną w foliowe torebki lub plastikowe wiaderka. Ukiszenie kapusty w domu nie jest skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu i… siły. Do kiszenia wybieramy jesienne odmiany białej kapusty (chociaż czerwona także się nadaje). Kapusta powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła, a więc nie kupujemy jej w markecie. Lepiej jest wybrać główki z upraw ekologicznych. Ważne, by w minimalnym stopniu były nawożone sztucznymi nawozami. Wybieramy białe, zwarte główki i oczyszczamy je z wierzchnich liści. Następnie musimy kapustę poszatkować – możemy w tym celu użyć szatkownicy lub dużego, ostrego noża.

/ 5Solenie i ubijanie

Obraz
© 123RF

Aby mógł zajść proces fermentacji potrzeba jest oczywiście sól. Nie powinna być jodowana, dlatego zdecydujmy się na specjalną sól do przetworów, wzbogaconą o inne minerały. Sól hamuje rozwój szkodliwych dla zdrowia bakterii i wywiera pozytywny wpływ na rozwój bakterii kwasu mlekowego. Kapustę kisimy w kamionkowym garnku, drewnianej beczce lub dużym słoju z szeroką szyjką (naczynie musi być szczelne). Zanim zaczniemy w nim układać kapustę, pojemnik należy dokładnie umyć i osuszyć. Aby kapusta dobrze się ukisiła sól powinna być rozmieszczona równomiernie.Każdą warstwę dokładnie ubijamy, by warzywa puściły sok. Sok chroni przed dostępem powietrza, a co za tym idzie  -  przed zepsuciem.

/ 5Gdzie postawić?

Obraz
© Shutterstock.com

Ubitą kapustę przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Naczynie z kapustą przez pierwsze dwa dni musi stać w dość ciepłym miejscu. Najlepsza temperatura wynosi 20–22 stopnie Celsjusza. Po tym czasie przenosimy naczynie z kapustą w chłodniejsze miejsce (8–12 stopni).

/ 5Dobrze doprawiona

Obraz
© Shutterstock.com

Kiedy zauważymy na powierzchni pianę, będzie to oznaczało, że rozpoczął się proces fermentacji. Wówczas wystarczy kapustę nakłuć w kilku miejscach lub ubić ją, by odprowadzić nadmiar gazu. Kapustę można kisić z różnymi dodatkami: marchewką, buraczkami, kwaśnym jabłkiem, cebulą, koprem, kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym.

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie