Trwa ładowanie...
d3mkipq
17-04-2019 08:42

Pyszne jajka faszerowane z pieczarkami

Przepis

Trudno wyobrazić sobie świąteczne śniadanie bez jajka. Ten symbol Wielkanocy gości na polskim stole od dawien dawna. Zamiast klasycznych jajek z majonezem warto przygotować faszerowane. Nie tylko prezentują się rewelacyjnie, ale są smaczniejsze. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d3mkipq
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 5 jajek,
  • 250 gram cebuli,
  • 400 gram pieczarek,
  • 60 gram masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3-4 łyżki tartych migdałów lub bułki tartej,
  • masło do smażenia.
Przepis

Jajka umyć i ugotować na twardo. Ugotowane przelać zimną wodą. Należy uważać, aby nie potłuc skorupek. Cebule posiekać w drobną kostkę i udusić na maśle dodając trochę soli. Cebulę przełożyć do miseczki i na tej samej patelni poddusić posiekane drobno pieczarki. Gdy pieczarki się uduszą, połączyć je z cebulą.

Jajka w skorupkach delikatnie, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół, starając się jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjąć jajka ze skorupek łyżeczką. Skorupki odłożyć a jajka zmiksować, wymieszać z pieczarkami z cebulą i doprawić solą i pieprzem (ja używam pieprzu z kolendrą), lekko poddusić. Napełnić farszem skorupki, maczać w migdałach lub bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło, układać jajka farszem do dołu i smażyć aż się zrumienią. Można podawać od razu ciepłe lub na zimno. Można je przygotować wcześniej, a później podgrzać w piekarniku, aby były ciepłe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pyszne jajka faszerowane z pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mkipq
d3mkipq
d3mkipq
d3mkipq
Więcej tematów
d3mkipq