Pyszne jajka faszerowane z pieczarkami
Trudno wyobrazić sobie świąteczne śniadanie bez jajka. Ten symbol Wielkanocy gości na polskim stole od dawien dawna. Zamiast klasycznych jajek z majonezem warto przygotować faszerowane. Nie tylko prezentują się rewelacyjnie, ale są smaczniejsze. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 5 jajek,
- 250 gram cebuli,
- 400 gram pieczarek,
- 60 gram masła,
- sól,
- pieprz,
- 3-4 łyżki tartych migdałów lub bułki tartej,
- masło do smażenia.
Jajka umyć i ugotować na twardo. Ugotowane przelać zimną wodą. Należy uważać, aby nie potłuc skorupek. Cebule posiekać w drobną kostkę i udusić na maśle dodając trochę soli. Cebulę przełożyć do miseczki i na tej samej patelni poddusić posiekane drobno pieczarki. Gdy pieczarki się uduszą, połączyć je z cebulą.
Jajka w skorupkach delikatnie, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół, starając się jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjąć jajka ze skorupek łyżeczką. Skorupki odłożyć a jajka zmiksować, wymieszać z pieczarkami z cebulą i doprawić solą i pieprzem (ja używam pieprzu z kolendrą), lekko poddusić. Napełnić farszem skorupki, maczać w migdałach lub bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło, układać jajka farszem do dołu i smażyć aż się zrumienią. Można podawać od razu ciepłe lub na zimno. Można je przygotować wcześniej, a później podgrzać w piekarniku, aby były ciepłe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze