Trwa ładowanie...

25 marca – dzień czytania Tolkiena, czyli idziemy na pieczarki!

Wszyscy miłośnicy hobbitów, doskonale wiedzą, jak cenią oni pieczarki. Z okazji święta ich twórcy, przygotujmy więc pieczarkową ucztę, która doskonale podkreśli smak lektury Tolkiena.

25 marca – dzień czytania Tolkiena, czyli idziemy na pieczarki!Źródło: iStock.com
d2cnfso
d2cnfso

Aby zdobyć te aromatyczne grzyby, mali mieszkańcy Shire, uciekali się nawet do szabrownictwa, ryzykując bardzo poważną awanturą. Na szczęście my nie musimy kraść pieczarek z pola. Na sklepowych półkach i straganach te popularne grzyby czekają cały rok.

Znajdziemy i małe owocniki, doskonale np. do sałatek, i większe, idealne do faszerowania. Do wyboru mamy pieczarki białe i brązowe, a wszystkie posłużą nam do zrobienia pysznych dań.

Rzadko próbujemy pieczarek surowych, a szkoda, bo w takiej formie są bardzo smaczne i chrupiące. Idealnie smakują z sosami majonezowymi i warzywami o bardziej wyrazistym smaku. Sałatka z pieczarek i pora jest łatwa do przyrządzenia i idealnie pasuje jako dodatek np. do smażonych ryb. Małe pieczarki dokładnie myjemy i od razu je osuszamy. Kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Pora kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do pieczarek. Sos robimy z kilku łyżek majonezu, soku z cytryny i gęstej śmietany, doprawiamy pieprzem. Warzywa mieszamy z sosem i podajemy od razu.

Zobacz też: Grzyby mogą chronić mózg przed demencją

Sałatka z pieczarek i ryżu to pomysł na samodzielne danie. Ryż (najlepszy będzie arborio) gotujemy. Pieczarki kroimy w paseczki, mieszamy z ryżem, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i skrapiamy kilkoma łyżkami soku z cytryny. Wlewamy gęstą śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy delikatnie. Ta sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.

d2cnfso

Pieczarki, jak każde grzyby, idealnie nadają się do smażenia. Pamiętajmy jedynie, by patelnia była mocno rozgrzana – wtedy woda z grzybów bardzo szybko odparuje, a one usmażą się, a nie uduszą. Warto też pamiętać, że pieczarki solimy dopiero na talerzu. Oczyszczone grzyby wrzucamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy masło i kilkoma łyżkami oliwy. Smażymy je krótko, dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy składniki lekko się zrumienią, wyjmujemy je na talerz, lekko solimy i posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Sos pieczarkowy to świetne uzupełnienie każdego obiadu. Pasuje do mięsa, ryb, ale także dań warzywnych, np. kotletów z soczewicy czy z brokułów. W rondelku rozgrzewamy masło i dorzucamy posiekany czosnek oraz cebulę. Pieczarki kroimy dość drobno i dokładamy do rondelka. Po kilku minutach wlewamy wywar z warzyw i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlewamy pół szklanki śmietany zmieszanej z łyżką mąki. Gdy sos zgęstnieje, jest gotowy.

Duże kapelusze pieczarek można faszerować. Nie jest to trudne. Farsz przygotowujemy z posiekanych nóżek pieczarek, zielonej pietruszki, bułki tartej i startego drobno żółtego sera. Masę doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy ją na pieczarkowe kapelusze. Lekko skrapiamy je oliwą i zapiekamy kilkanaście minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

Brązowe pieczarki, najlepiej odmiany portobello, to idealny produkt do zrobienia grzybowych kotletów. Najpierw solimy kapelusze i odstawiamy na godzinę, aż lekko zmiękną. Obtaczamy je w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy będą rumiane, zdejmujemy z patelni i posypujemy posiekanym koperkiem.

d2cnfso

I na koniec przepis na zupę pieczarkową, bardzo popularną w Polsce. W dużym rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone drobno pieczarki, pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki. Gdy warzywa lekko zmiękną, wlewamy wywar warzywny i gotujemy pół godziny. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, na koniec wlewamy kwaśną śmietanę. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj