25 marca – dzień czytania Tolkiena, czyli idziemy na pieczarki!
Wszyscy miłośnicy hobbitów, doskonale wiedzą, jak cenią oni pieczarki. Z okazji święta ich twórcy, przygotujmy więc pieczarkową ucztę, która doskonale podkreśli smak lektury Tolkiena.
Aby zdobyć te aromatyczne grzyby, mali mieszkańcy Shire, uciekali się nawet do szabrownictwa, ryzykując bardzo poważną awanturą. Na szczęście my nie musimy kraść pieczarek z pola. Na sklepowych półkach i straganach te popularne grzyby czekają cały rok.
Znajdziemy i małe owocniki, doskonale np. do sałatek, i większe, idealne do faszerowania. Do wyboru mamy pieczarki białe i brązowe, a wszystkie posłużą nam do zrobienia pysznych dań.
Rzadko próbujemy pieczarek surowych, a szkoda, bo w takiej formie są bardzo smaczne i chrupiące. Idealnie smakują z sosami majonezowymi i warzywami o bardziej wyrazistym smaku. Sałatka z pieczarek i pora jest łatwa do przyrządzenia i idealnie pasuje jako dodatek np. do smażonych ryb. Małe pieczarki dokładnie myjemy i od razu je osuszamy. Kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Pora kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do pieczarek. Sos robimy z kilku łyżek majonezu, soku z cytryny i gęstej śmietany, doprawiamy pieprzem. Warzywa mieszamy z sosem i podajemy od razu.
Zobacz też: Grzyby mogą chronić mózg przed demencją
Sałatka z pieczarek i ryżu to pomysł na samodzielne danie. Ryż (najlepszy będzie arborio) gotujemy. Pieczarki kroimy w paseczki, mieszamy z ryżem, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i skrapiamy kilkoma łyżkami soku z cytryny. Wlewamy gęstą śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy delikatnie. Ta sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.
Pieczarki, jak każde grzyby, idealnie nadają się do smażenia. Pamiętajmy jedynie, by patelnia była mocno rozgrzana – wtedy woda z grzybów bardzo szybko odparuje, a one usmażą się, a nie uduszą. Warto też pamiętać, że pieczarki solimy dopiero na talerzu. Oczyszczone grzyby wrzucamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy masło i kilkoma łyżkami oliwy. Smażymy je krótko, dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy składniki lekko się zrumienią, wyjmujemy je na talerz, lekko solimy i posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Sos pieczarkowy to świetne uzupełnienie każdego obiadu. Pasuje do mięsa, ryb, ale także dań warzywnych, np. kotletów z soczewicy czy z brokułów. W rondelku rozgrzewamy masło i dorzucamy posiekany czosnek oraz cebulę. Pieczarki kroimy dość drobno i dokładamy do rondelka. Po kilku minutach wlewamy wywar z warzyw i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlewamy pół szklanki śmietany zmieszanej z łyżką mąki. Gdy sos zgęstnieje, jest gotowy.
Duże kapelusze pieczarek można faszerować. Nie jest to trudne. Farsz przygotowujemy z posiekanych nóżek pieczarek, zielonej pietruszki, bułki tartej i startego drobno żółtego sera. Masę doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy ją na pieczarkowe kapelusze. Lekko skrapiamy je oliwą i zapiekamy kilkanaście minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.
Brązowe pieczarki, najlepiej odmiany portobello, to idealny produkt do zrobienia grzybowych kotletów. Najpierw solimy kapelusze i odstawiamy na godzinę, aż lekko zmiękną. Obtaczamy je w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy będą rumiane, zdejmujemy z patelni i posypujemy posiekanym koperkiem.
I na koniec przepis na zupę pieczarkową, bardzo popularną w Polsce. W dużym rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone drobno pieczarki, pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki. Gdy warzywa lekko zmiękną, wlewamy wywar warzywny i gotujemy pół godziny. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, na koniec wlewamy kwaśną śmietanę. Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl