Trwa ładowanie...
d3d9af7
oprac. Katarzyna Gileta
12-05-2022 12:05

Grillowane szaszłyki z kurczaka

Przepis

Szaszłyki to nieodłączny element grilla i ciekawy pomysł na podanie warzyw, mięsa lub owoców. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Co ważne na patyk możemy nabić niemal wszystko, dzięki czemu bez żadnej przesady można stwierdzić, że szaszłyki lubią chyba wszyscy.

d3d9af7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 4 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 1 zielona papryka pokrojona w dużą kostkę
  • 24 pomidorki cherry
  • 12 ładnych filetów anchois w oleju
  • 1 cytryna ugotowana w syropie z cukru i wody w proporcjach 1:1 i pokrojona na osiem części
Przepis

1. Polej piersi kurczaka oliwą, posyp przyprawą do mięs i 2 łyżkami tymianku. Wymieszaj i pozostaw na co najmniej kilkanaście minut, aby mięso się zamarynowało.
2. Na namoczone w gorącej wodzie patyczki do szaszłyków nabijaj paprykę, kurczaka, pomidorek, miedzy pomidorek a kurczaka nawiń anchois.
3. Powtórz, aż dojdziesz do końca patyczka, na końcu nabij ósemki cytryny ugotowanej w syropie z cukru i wody w proporcjach 1:1. Dopraw szaszłyki solą i pieprzem do smaku.
4. Rozgrzej na patelni grillowej oliwę, ułóż szaszłyki i smaż po ok. 3 minuty, aż mięso zrobi się rumiane. Możesz też szaszłyki zgrillować na grillu zewnętrznym na średnim żarze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Grillowane szaszłyki z kurczaka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3d9af7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3d9af7
d3d9af7
d3d9af7
d3d9af7
Więcej tematów
d3d9af7