Trwa ładowanie...
d1tipwr
19-04-2019 13:07

Gałąź wigilijna

Przepis

Gałąź wigilijna jest tradycyjnym deserem francuskim, ale ze względu na doskonały smak i walory dekoracyjne warto wprowadzić ja na nasze stoły.

d1tipwr
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto biszkoptowe:

  • 8 jajek
  • 1 czubata szklanka cukru pudru
  • 10 łyżek płaskich mąki
  • podwójna porcja cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania formy

Krem:

  • kostka masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 1 żółtko
  • pojedyncza porcja cukru waniliowego
Przepis

Ciasto:

  • Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli dokładnie ukręcić, aż do uzyskania pulchniej gładkiej masy, dodać przesianą mąkę i sztywną pianę z białek.
  • Ciasto wylać na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią i piec w dość gorącym piekarniku ok. 30 min.
  • Po ostygnięciu ciasto przekroić poziomo nitką na dwa płaty, posmarować oba częścią kremu (2/3), ułożyć jeden na drugim i zwinąć jak roladę.
  • Dla uzyskania efektu jak na zdjęciu, roladę zwijać zaczynając z dwóch równoległych boków równocześnie.
  • 1/3 częścią kremu posmarować powierzchnię rolady, posypać jeszcze tartą czekoladą i widelcem narysować faliste linie "kory".
  • Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
  • Przed podaniem wetknąć w ciasto gałązki świerku lub jodły, oprószyć je cukrem pudrem, będą wyglądały jak ośnieżone.

Krem:

  • Masło utrzeć z cukrem, żółtkiem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dodać wymieszane na papkę kakao z mlekiem, dobrze wymieszać.

Przepis dodał użytkownik oliwkowa

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gałąź wigilijna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
Więcej tematów
d1tipwr