Ciasto Rafaello. Deser lekki jak chmurka
Puszysty biszkopt,delikatny krem budyniowy i wiórki kokosowe. Brzmi pysznie? Ten deser skradnie serca nawet największych łasuchów.Jest lekki i pyszny.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
Masa:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- mleko - ile w przepisie na budyń
- kostka masła
Wiórki kokosowe:
- 1 paczka wiórków
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła lub margaryny
Biszkopt:
- Białka ubić, dodać cukier, pomału dodać żółtka i olej. Na końcu wymieszać z mąką i proszkiem.
- Piec ok. 40 min w temp. 170 st. C.
Masa:
- Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Po ostygnięciu zmiksować budyń z kostką masła.
- Blachę najlepiej wyłożyć pergaminem do pieczenia, bo łatwiej jest wtedy wyciągnąć biszkopt.
- Po wystygnięciu ciasta przekroić je, wierzch ciasta cienko posmarować masą budyniową, resztą masy rozprowadzić równomiernie na dolnej warstwie ciasta i przykryć górną.
Wiórki:
- Rozpuścić masło na patelni, wsypać wiórki i cukier, podsmażyć wszystko na złoty kolor i ostudzonymi wiórkami posypać wierzch ciasta wcześniej wysmarowany budyniem.
- Wiórki można zastąpić płatkami migdałów.
Przepis dodał użytkownik agu-s
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze