Trwa ładowanie...
d2h7jo7
09-09-2020 11:27

Ciasto Rafaello. Deser lekki jak chmurka

Przepis

Puszysty biszkopt,delikatny krem budyniowy i wiórki kokosowe. Brzmi pysznie? Ten deser skradnie serca nawet największych łasuchów.Jest lekki i pyszny.

d2h7jo7
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju

Masa:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • mleko - ile w przepisie na budyń
  • kostka masła

Wiórki kokosowe:

  • 1 paczka wiórków
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła lub margaryny
Przepis

Biszkopt:

  • Białka ubić, dodać cukier, pomału dodać żółtka i olej. Na końcu wymieszać z mąką i proszkiem.
  • Piec ok. 40 min w temp. 170 st. C.

Masa:

  • Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • Po ostygnięciu zmiksować budyń z kostką masła.
  • Blachę najlepiej wyłożyć pergaminem do pieczenia, bo łatwiej jest wtedy wyciągnąć biszkopt.
  • Po wystygnięciu ciasta przekroić je, wierzch ciasta cienko posmarować masą budyniową, resztą masy rozprowadzić równomiernie na dolnej warstwie ciasta i przykryć górną.

Wiórki:

  • Rozpuścić masło na patelni, wsypać wiórki i cukier, podsmażyć wszystko na złoty kolor i ostudzonymi wiórkami posypać wierzch ciasta wcześniej wysmarowany budyniem.
  • Wiórki można zastąpić płatkami migdałów.

Przepis dodał użytkownik agu-s

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto Rafaello. Deser lekki jak chmurka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
Więcej tematów
d2h7jo7