Jak upiec biszkopt z 7 jaj? Z tym przepisem na pewno nie opadnie
Biszkopt to baza wielu pysznych ciast i tortów. Jednak przygotowanie doskonałego biszkoptu może nam sprawić wiele trudności. Biszkopt bywa kapryśny - może opaść lub wyjść zakalcowaty. Jak tego uniknąć? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia ani innych spulchniaczy. Dzięki temu biszkopt wyjdzie lekki i sprężysty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- ok. 150 g mąki pszennej tortowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 7 dużych jajek (najlepiej z wolnego wybiegu)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski.
- Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę (nie za długo, by nie przebić białek). Po ok. 3-4 minutach zacznij stopniowo dodawać do piany cukier, nie przerywając ubijania.
- Kiedy cukier się rozpuści, dodaj jajka i miksuj jeszcze przez chwilę.
- do piany wsyp mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (nie należy jej wcześniej natłuszczać!).
- Piekarnik rozgrzej do temp. 170 st C (termoobieg).
- Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut.
- Po upieczeniu wyjmij biszkopt od razu z piekarnika.
- Aby wyjąć biszkopt z tortownicy odczekaj 10-15 minut, a następnie delikatnie oddziel za pomocą noża ciasto od brzegu foremki.
- Do studzenia odwróć biszkopt "do góry nogami". Spód ciasta jest płaski i równy, więc będzie lepiej wyglądał.
- Po wystudzeniu biszkopt możesz przekroić na 2-4 blaty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze