Trwa ładowanie...
darfvea
16-03-2021 11:09

Jak upiec biszkopt z 7 jaj? Z tym przepisem na pewno nie opadnie

Przepis

Biszkopt to baza wielu pysznych ciast i tortów. Jednak przygotowanie doskonałego biszkoptu może nam sprawić wiele trudności. Biszkopt bywa kapryśny - może opaść lub wyjść zakalcowaty. Jak tego uniknąć? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia ani innych spulchniaczy. Dzięki temu biszkopt wyjdzie lekki i sprężysty.

darfvea
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • ok. 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 7 dużych jajek (najlepiej z wolnego wybiegu)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
Przepis
  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski.
  • Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę (nie za długo, by nie przebić białek). Po ok. 3-4 minutach zacznij stopniowo dodawać do piany cukier, nie przerywając ubijania.
  • Kiedy cukier się rozpuści, dodaj jajka i miksuj jeszcze przez chwilę.
  • do piany wsyp mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (nie należy jej wcześniej natłuszczać!).
  • Piekarnik rozgrzej do temp. 170 st C (termoobieg).
  • Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij biszkopt od razu z piekarnika.
  • Aby wyjąć biszkopt z tortownicy odczekaj 10-15 minut, a następnie delikatnie oddziel za pomocą noża ciasto od brzegu foremki.
  • Do studzenia odwróć biszkopt "do góry nogami". Spód ciasta jest płaski i równy, więc będzie lepiej wyglądał.
  • Po wystudzeniu biszkopt możesz przekroić na 2-4 blaty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak upiec biszkopt z 7 jaj? Z tym przepisem na pewno nie opadnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj