Ciasto 7 szklanek. Nie ma drugiego tak prostego i szybkiego przepisu na puszysty biszkopt
Marzysz o idealnym biszkopcie? Lekkim jak chmurka, puszystym, słodkim i lekko gąbczastym? Świetnie się składa, bo mamy genialną recepturę na biszkopt o nazwie 7 szklanek – nie potrzebujesz do niego wagi kuchennej – do odmierzania wystarczy szklanka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- Żółtka oddzielić od białek – białka ubić na sztywną pianę, a z żółtek z cukrem zrobić kogel-mogel.
- Do żółtek dodać przestudzone masło oraz śmietanę i połączyć składniki, aż masa stanie się jednorodna.
- Przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko w proszku i ponownie wymieszać.
- Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto pianę z białek.
- Powstałe ciasto podzielić na 3 części i przelać do 3 posmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia tortownic.
- Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
- Po ostygnięciu blaty smarować dowolnymi kremami lub masami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze