Trwa ładowanie...
d17ffsg
18-05-2021 12:40

Ciasto 7 szklanek. Nie ma drugiego tak prostego i szybkiego przepisu na puszysty biszkopt

Przepis

Marzysz o idealnym biszkopcie? Lekkim jak chmurka, puszystym, słodkim i lekko gąbczastym? Świetnie się składa, bo mamy genialną recepturę na biszkopt o nazwie 7 szklanek – nie potrzebujesz do niego wagi kuchennej – do odmierzania wystarczy szklanka.

d17ffsg
3.1
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1 szklanka jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis
  • Żółtka oddzielić od białek – białka ubić na sztywną pianę, a z żółtek z cukrem zrobić kogel-mogel.
  • Do żółtek dodać przestudzone masło oraz śmietanę i połączyć składniki, aż masa stanie się jednorodna.
  • Przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko w proszku i ponownie wymieszać.
  • Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto pianę z białek.
  • Powstałe ciasto podzielić na 3 części i przelać do 3 posmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia tortownic.
  • Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
  • Po ostygnięciu blaty smarować dowolnymi kremami lub masami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto 7 szklanek. Nie ma drugiego tak prostego i szybkiego przepisu na puszysty biszkopt
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17ffsg
d17ffsg
d17ffsg
d17ffsg
Więcej tematów
d17ffsg