Trwa ładowanie...
d21fn19
23-05-2022 14:45

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Przepis

Bardzo smaczne, wilgotne i kremowe ciasto na kakaowym, puszystym biszkopcie. Wygląda niezwykle apetycznie posypane pokruszonymi bezami i uprażonymi płatkami migdałowymi. Na dodatek jest proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d21fn19
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 35 g kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 ml oleju

Do nasączenia:

  • 80 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • 500 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 240 g białej czekolady
  • 200 ml likieru jajecznego (adwocat lub ajerkoniak)
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany

Dodatkowo:

  • około 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu porzeczkowego
  • 2 garście płatków migdałowych
  • trochę bezików do ozdoby
Przepis

Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.

  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
  • Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
  • Krem: czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić czekoladę na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać. Roztopioną czekoladą odstawić do ostudzenia, ale ważne, żeby była ciągle płynna (może być delikatnie ciepła).
  • Biszkopt w blaszce posmarować konfiturą porzeczkową. Do miski przełożyć serek i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać połowę likieru, wymieszać do połączenia składników. Dodać pozostały likier, fix i znów wymieszać. Wlać roztopioną czekoladę i krótko wymieszać mikserem na jednolity krem.
  • Gotowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.
  • Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając. Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostudzenia.
  • Dobrze schłodzone ciasto posypać uprażonymi płatkami i posypać pokruszonymi bezami.
Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
d21fn19
d21fn19
d21fn19
Więcej tematów
d21fn19