Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem
Bardzo smaczne, wilgotne i kremowe ciasto na kakaowym, puszystym biszkopcie. Wygląda niezwykle apetycznie posypane pokruszonymi bezami i uprażonymi płatkami migdałowymi. Na dodatek jest proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 150 g cukru
- 80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 35 g kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 ml oleju
Do nasączenia:
- 80 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 500 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- 240 g białej czekolady
- 200 ml likieru jajecznego (adwocat lub ajerkoniak)
- 2 łyżeczki fixu do śmietany
Dodatkowo:
- około 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu porzeczkowego
- 2 garście płatków migdałowych
- trochę bezików do ozdoby
Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
- Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
- Krem: czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić czekoladę na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać. Roztopioną czekoladą odstawić do ostudzenia, ale ważne, żeby była ciągle płynna (może być delikatnie ciepła).
- Biszkopt w blaszce posmarować konfiturą porzeczkową. Do miski przełożyć serek i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać połowę likieru, wymieszać do połączenia składników. Dodać pozostały likier, fix i znów wymieszać. Wlać roztopioną czekoladę i krótko wymieszać mikserem na jednolity krem.
- Gotowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.
- Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając. Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostudzenia.
- Dobrze schłodzone ciasto posypać uprażonymi płatkami i posypać pokruszonymi bezami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze