Fuczki Ewy Wachowicz. Niezapomniany smak łemkowskich tradycji
Fuczki to nieco już zapomniane danie, pochodzące z ubogiej kuchni łemkowskiej. Proste w wykonaniu i cudowne w swej prostocie niczym placki ziemniaczane z tą różnicą, że fuczki są plackami z kiszonej kapusty. Znają je wszyscy miłośnicy Bieszczad, ale pokochają także ci, którzy będą w stanie docenić niebywałą chrupkość placków z mocną nutą cząbru i kminku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- 500 g kiszonej kapusty
- 1,5 szklanki mleka (można zastąpić wodą)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- przyprawy: ½ łyżeczki soli, pieprz, ½ łyżeczki zmielonych ziaren kminku, ¼ łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka majeranku
- Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć z soku i posiekać.
- Do miski wlać mleko oraz dodać roztrzepane jajka. Przesiać mąkę wraz z przyprawami i wyrobić na jednolitą masę.
- Dodać posiekaną kapustę i wmieszać ją w ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej – warstwa tłuszczu powinna być dość gruba, podobnie jak na placki ziemniaczane.
- Wykładać łyżką niewielkie placki, rozpłaszczać je na patelni i smażyć z obu stron po 2-3 minuty, w zależności od grubości placków.
- Usmażone fuczki wykładać na papierowy ręcznik i podawać na ciepło.
- Można traktować je jako samodzielne danie, świetnie będą się komponować z dodatkiem kwaśnej śmietany, sosu koperkowego bądź czosnkowego czy jako dodatek do sosów grzybowych, gulaszu itd.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze