Fuczki Ewy Wachowicz. Niezapomniany smak łemkowskich tradycji
Przepis
Fuczki to nieco już zapomniane danie, pochodzące z ubogiej kuchni łemkowskiej. Proste w wykonaniu i cudowne w swej prostocie niczym placki ziemniaczane z tą różnicą, że fuczki są plackami z kiszonej kapusty. Znają je wszyscy miłośnicy Bieszczad, ale pokochają także ci, którzy będą w stanie docenić niebywałą chrupkość placków z mocną nutą cząbru i kminku.
2.8
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
Źródło: Instagram
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1,5 szklanki mleka (można zastąpić wodą)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- przyprawy: ½ łyżeczki soli, pieprz, ½ łyżeczki zmielonych ziaren kminku, ¼ łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka majeranku
Przepis
- Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć z soku i posiekać.
- Do miski wlać mleko oraz dodać roztrzepane jajka. Przesiać mąkę wraz z przyprawami i wyrobić na jednolitą masę.
- Dodać posiekaną kapustę i wmieszać ją w ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej – warstwa tłuszczu powinna być dość gruba, podobnie jak na placki ziemniaczane.
- Wykładać łyżką niewielkie placki, rozpłaszczać je na patelni i smażyć z obu stron po 2-3 minuty, w zależności od grubości placków.
- Usmażone fuczki wykładać na papierowy ręcznik i podawać na ciepło.
- Można traktować je jako samodzielne danie, świetnie będą się komponować z dodatkiem kwaśnej śmietany, sosu koperkowego bądź czosnkowego czy jako dodatek do sosów grzybowych, gulaszu itd.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Fuczki Ewy Wachowicz. Niezapomniany smak łemkowskich tradycji
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
4
3
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.