Francuskie naleśniki z pomarańczami wg przepisu z 1910 r.
Naleśniki francuskie to jedno z klasycznych dań jarskich. Przełożone słodkim nadzieniem i podsmażone będą pyszną propozycją na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Przepis prosto z bloga Leny, która testuje przepisy z ponad stuletnią tradycją.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto naleśnikowe:
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 150 ml wody
Pomarańczowy sos do naleśników:
- 50 g cukru brązowego
- 1 pomarańcza
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- Dodatkowo: konfitura do podania
Mąkę, mleko, wodę oraz jajko dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć swobodną i lejącą się konsystencję. Na patelni rozsmaruj odrobinę oleju. Nabieraj ciasto za pomocą chochli i rozprowadzaj okrężnym ruchem po patelni. Jak tylko zauważysz, że brzegi naleśnika zaczynają odchodzić od patelni i tworzy się tzw. koronka, a cały naleśnik zmienił już kolor, to za pomocą drewnianej łopatki przewracaj go na drugą stronę. Usmażonego naleśnika odkładaj na talerz obok, zwilż ponownie lekko patelnię olejem i smaż kolejne.
Sparz pomarańczę wrzątkiem i otrzyj skórkę na tarce. Rozetnij pomarańczę na połówki i wyciśnij sok. Wyciśnij też sok z połówki cytryny. Cała tajemnica w przygotowaniu odpowiedniego sosu skrywa się w kolejności wykonywania następujących czynności: po pierwsze rozsyp cienką warstwę cukru na całej powierzchni patelni. Nie powinno być żadnych grudek i postaraj się, żeby cukier był rozsypany równomiernie. Teraz wstaw patelnię na mały gaz i czekaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Kiedy zauważysz, że cukier już się rozpuścił, nie czekaj ani sekundy (cukier bardzo szybko się przypala) i dodaj masło, sok z pomarańczy i z cytryny, likier pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy. Zwiększ ogień i czekaj, aż sos sam się zredukuje do odpowiedniej gęstości. Zamieszaj dokładnie drewnianą łopatką, a po ok. 4 minutach uzyskasz idealny sos.
Usmażonego naleśnika posmaruj cieniutką warstwą pomarańczowej konfitury. Każdego złóż w trójkąt i układaj na patelni z gorącym sosem pomarańczowym. Smaż chwilę i po ok. 2 minutach delikatnie obróć na drugą stronę.
Zobacz także: pyszna tarta z rabarbarem
Polecamy wideo: jak prawidłowo wymawiać nazwy francuskich potraw
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze