Trwa ładowanie...
d9zj1o7
01-08-2017 12:01

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Przepis

Szybkie i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką. Kwaskowate, lekko waniliowe i maślane. Środek jest soczysty, a wierzch chrupiący i ciekawy w smaku dzięki dodaniu wiórków kokosowych. Całość wspaniale smakuje, zwłaszcza latem. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d9zj1o7
4.3
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • 400 g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Wierzch:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Przepis

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło i wyrobić ciasto, jeśli masa będzie za sucha, dodajemy 1 łyżkę wody. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą wyłożyć gotową blaszkę. W rondelku roztopić 50 g masła i dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać. Owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką. Odłożone ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut. Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką podawać przestudzone pokrojone na prostokąty.
Zobacz także: najlepsza domowa konfitura wiśniowa

Zobacz wideo Małej Cukierenki:

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
d9zj1o7
d9zj1o7
d9zj1o7
Więcej tematów
d9zj1o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj