Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
Szybkie i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką. Kwaskowate, lekko waniliowe i maślane. Środek jest soczysty, a wierzch chrupiący i ciekawy w smaku dzięki dodaniu wiórków kokosowych. Całość wspaniale smakuje, zwłaszcza latem. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
Nadzienie:
- 400 g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Wierzch:
- 50 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek cukru
- 50 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło i wyrobić ciasto, jeśli masa będzie za sucha, dodajemy 1 łyżkę wody. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą wyłożyć gotową blaszkę. W rondelku roztopić 50 g masła i dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać. Owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką. Odłożone ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut. Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką podawać przestudzone pokrojone na prostokąty.
Zobacz także: najlepsza domowa konfitura wiśniowa
Zobacz wideo Małej Cukierenki:
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze