Trwa ładowanie...
d3byxbk
d3byxbk

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Przepis

Szybkie i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką. Kwaskowate, lekko waniliowe i maślane. Środek jest soczysty, a wierzch chrupiący i ciekawy w smaku dzięki dodaniu wiórków kokosowych. Całość wspaniale smakuje, zwłaszcza latem. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

2.2
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • 400 g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Wierzch:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Przepis

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło i wyrobić ciasto, jeśli masa będzie za sucha, dodajemy 1 łyżkę wody. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą wyłożyć gotową blaszkę. W rondelku roztopić 50 g masła i dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać. Owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką. Odłożone ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut. Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką podawać przestudzone pokrojone na prostokąty.
Zobacz także: najlepsza domowa konfitura wiśniowa

Zobacz wideo Małej Cukierenki:

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3
Share
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
Więcej tematów
d3byxbk