Trwa ładowanie...
d1bjxpi
29-11-2017 11:33

Ciasto owsiano-dyniowe ze stewią. Coś słodkiego i zdrowszego

Przepis

Wykluczenie białego cukru to już nie tylko krótka moda - mamy coraz większą świadomość i chętnie sięgamy po alternatywy dla tego produktu. Wśród indywidualnych wyborów są m.in. propozycje ciasta z ksylitolem. Na jesien warto upiec np. dyniowe pyszności z bloga "Szczęśliwi bez cukru", autorstwa Vege Kika.

d1bjxpi
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.szczesliwibezcukru.pl
Źródło: www.szczesliwibezcukru.pl
Składniki
  • 2-4 płaskie łyżeczki stewii (użyłam takiej, gdzie 1 łyżeczka odpowiada słodkości 3 łyżeczek cukru),
  • 150 g oleju,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 400 g płatków owsianych,
  • 1 dynia Hokkaido,
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie),
  • 1 jabłko.

Przyprawa korzenna:

  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków (opcjonalnie).
Przepis

Dynię pokrój na kawałki, pozbądź się pestek i upiecz w piekarniku. W 200 stopniach powinna się piec około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obierz dynię z twardej skórki, a miąższ zblenduj na gładkie puree. Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, a najlepiej użyj młynka i zmiel na mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stewią. W młynku zmiel siemię lniane. Wymieszaj je z gorącą wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia. W misce wymieszaj wszystkie składniki: mąkę z płatków owsianych, dynię, siemię lniane i przyprawę korzenną. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków. Przełóż ciasto na papier. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 30 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Jeśli uznasz, że jest za mało słodkie, posyp je pudrem z ksylitolu (wystarczy go zmielić w młynku).
Zobacz także: śliwkowe batony owsiane
src="https://d.wpimg.pl/1936361510--773074637/szczesliwi.jpg"/>

Polecamy wideo: Monika Mrozowska i jej pyszności bez cukru

Ciasto owsiano-dyniowe ze stewią. Coś słodkiego i zdrowszego
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj