Ciasto owsiano-dyniowe ze stewią. Coś słodkiego i zdrowszego
Wykluczenie białego cukru to już nie tylko krótka moda - mamy coraz większą świadomość i chętnie sięgamy po alternatywy dla tego produktu. Wśród indywidualnych wyborów są m.in. propozycje ciasta z ksylitolem. Na jesien warto upiec np. dyniowe pyszności z bloga "Szczęśliwi bez cukru", autorstwa Vege Kika.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2-4 płaskie łyżeczki stewii (użyłam takiej, gdzie 1 łyżeczka odpowiada słodkości 3 łyżeczek cukru),
- 150 g oleju,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 400 g płatków owsianych,
- 1 dynia Hokkaido,
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie),
- 1 jabłko.
Przyprawa korzenna:
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków (opcjonalnie).
Dynię pokrój na kawałki, pozbądź się pestek i upiecz w piekarniku. W 200 stopniach powinna się piec około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obierz dynię z twardej skórki, a miąższ zblenduj na gładkie puree. Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, a najlepiej użyj młynka i zmiel na mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stewią. W młynku zmiel siemię lniane. Wymieszaj je z gorącą wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia. W misce wymieszaj wszystkie składniki: mąkę z płatków owsianych, dynię, siemię lniane i przyprawę korzenną. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków. Przełóż ciasto na papier. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 30 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Jeśli uznasz, że jest za mało słodkie, posyp je pudrem z ksylitolu (wystarczy go zmielić w młynku).
Zobacz także: śliwkowe batony owsiane
src="https://d.wpimg.pl/1936361510--773074637/szczesliwi.jpg"/>
Polecamy wideo: Monika Mrozowska i jej pyszności bez cukru
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze