Trwa ładowanie...
d1vfhwu
d1vfhwu

Ciasto kokosowe z jabłkami

Przepis

Pyszne, aromatyczne ciasto z jabłkami to wypiek, który często pojawia się w polskich domach. Urozmaicone wiórkami kokosowymi i mlekiem kokosowym będzie hitem każdego podwieczorku. Przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

3.1
(39 głosów)
Oceń:
d1vfhwu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Ciasto kokosowe z jabłkami
www.kulinarneprzygodygatity.pl
Ciasto kokosowe z jabłkami
Składniki
  • 100 g drobnego cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 4 jabłka
  • sok z 1 cytryny

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przepis

Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania wypieku potrzebna będzie tortownica o średnicy 25 cm.

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Sok z cytryny wymieszać z pół szklanki wody i taką mieszanką opłukać owoce. Jabłka naciąć od zewnętrznej strony.

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem kokosowym. Miksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Dodać wiórki i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i na wierzch ułożyć ponacinane jabłka, lekko je dociskając w masę. Piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto przestudzić.

Cukier puder wymieszać z mlekiem kokosowym i tak powstałym lukrem polać ciasto. Na końcu posypać wiórkami i gotowe.
Zobacz także: prosty sposób na domową szynkę. Pysznie i bez chemii!

Ciasto kokosowe z jabłkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1vfhwu

Podziel się opinią

Share
d1vfhwu
d1vfhwu

d1vfhwu
d1vfhwu
d1vfhwu