Ciasto kokosowe z jabłkami
Pyszne, aromatyczne ciasto z jabłkami to wypiek, który często pojawia się w polskich domach. Urozmaicone wiórkami kokosowymi i mlekiem kokosowym będzie hitem każdego podwieczorku. Przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 100 g drobnego cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 4 jabłka
- sok z 1 cytryny
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania wypieku potrzebna będzie tortownica o średnicy 25 cm.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Sok z cytryny wymieszać z pół szklanki wody i taką mieszanką opłukać owoce. Jabłka naciąć od zewnętrznej strony.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem kokosowym. Miksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Dodać wiórki i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i na wierzch ułożyć ponacinane jabłka, lekko je dociskając w masę. Piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto przestudzić.
Cukier puder wymieszać z mlekiem kokosowym i tak powstałym lukrem polać ciasto. Na końcu posypać wiórkami i gotowe.
Zobacz także: prosty sposób na domową szynkę. Pysznie i bez chemii!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze