Chrupiące krokiety z mięsem i pieczarkami
Choć przygotowanie krokietów jest dość czasochłonne, to jednak ich smak z pewnością wynagrodzi nam to. Chrupiące na zewnątrz z pysznym aromatycznym farszem w środku. Smakują wyśmienicie. Spróbuj koniecznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Na ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mleka, 200 g mąki pszennej, 4 jajka, łyżka oleju.
Na farsz: 1/2 kg gotowanego mięsa drobiowego (najlepiej z rosołu), 1/2 kg pieczarek, łyżka masła, 1/2 szklanki bulionu, 2 cebule, 2 jajka, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta.
Do mąki dodaj pozostałe składniki ciasta naleśnikowego i wszystko połącz przy pomocy miksera. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut i w tym czasie przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na odrobinie oleju. Teraz przy pomocy maszynki do mielenia zmiel mięso drobiowe i cebulę. Dodaj bulion i wymieszaj (najlepiej dłonią). Dodaj przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Na tej samej patelni, na której zeszkliłeś cebulkę, podsmaż na maśle pokrojone w kostkę pieczarki. Kiedy cała woda odparuje, a pieczarki zarumienią się, dodaj je do mięsnego farszu i wszystko wymieszaj.
Usmaż naleśniki. Na środku każdego z nich rozsmaruj farsz i złóż jego brzegi tak, by powstał kwadrat, następnie zwiń w rulon. Krokiety zamocz w rozkłóconym jajku i obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się nie zarumienią.
Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze