Nie tylko kapusta i grzyby. Wegetariańskie krokiety z brązowym ryżem
Zazwyczaj krokiety kojarzą nam się z mięsnym lub kapuścianym farszem. Zamiast tradycyjnych, przygotowaliśmy dla was pyszną, wegetariańską alternatywę. Krokiety grzybowe z brązowym ryżem to sposób na pożywny obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- 30 dag brązowego ryżu
- 3 dag suszonych grzybów
- 2 jajka
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- ½ cebuli
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
Grzyby opłukać, a następnie gotować przez 30 min. Później odcedzić je i posiekać. Ugotować ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Jajka i ser zetrzeć na tarce i połączyć z ryżem. Zeszklić na patelni drobno posiekaną cebulę. Do masy dodać koperek, natkę pietruszki i cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formować krokiety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor. Krokiety można podawać z sosem grzybowym lub z bukietem warzyw.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze