Krokieciki z ryby

Co podać do wigilijnego barszczu? Większość w was postawi pewnie na uszka lub paszteciki z kapustą i grzybami. Ja mam jednak nieco inną propozycję - smażone krokieciki z rybnym farszem. Są naprawdę smaczne i łatwe do przygotowania.

Krokieciki z rybyKrokieciki z ryby

Ciasto:

  • Jajko
  • 3 szkl. mąki
  • szkl. mleka
  • 2 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 0,6 kg ryby (mintaj, panga, sola)
  • koperek
  • jajko
  • zabek czosnku
  • pieprz, kostka rosołowa

Do smażenia:

Przepis

Z wymienionych składników przygotować ciasto naleśnikowe . Na patelni usmażyć naleśniki i odstawić do przestygnięcia. Rybę obgotować w małej ilości wody dodając kostkę rosołową a następnie zmielić . Do zmielonej ryby dodać jajko, koperek, zmielony ząbek czosnku(według uznania), pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Przepis

Na każdym naleśniku rozsmarować masę rybną i zwinąć w rulon, dobrze ścisnąć, aby pomiędzy naleśnikiem a farszem nie było przerwy. Przygotowane naleśniki z farszem rybnym pokroić z na krążki o grubości ok. 2 cm, tak jak kroi się kopytka.

Przepis

Pokrojone krążki obtaczać w jajku i bułce tartej obsmażyć na patelni na złoty kolor. Podawać na ciepło z barszczem czerwonym

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości