Krokieciki z ryby
Co podać do wigilijnego barszczu? Większość w was postawi pewnie na uszka lub paszteciki z kapustą i grzybami. Ja mam jednak nieco inną propozycję - smażone krokieciki z rybnym farszem. Są naprawdę smaczne i łatwe do przygotowania.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- Jajko
- 3 szkl. mąki
- szkl. mleka
- 2 szkl. wody gazowanej
- szczypta soli
Farsz:
- 0,6 kg ryby (mintaj, panga, sola)
- koperek
- jajko
- zabek czosnku
- pieprz, kostka rosołowa
Do smażenia:
- olej
- jajko
- bułka tarta
Z wymienionych składników przygotować ciasto naleśnikowe . Na patelni usmażyć naleśniki i odstawić do przestygnięcia. Rybę obgotować w małej ilości wody dodając kostkę rosołową a następnie zmielić . Do zmielonej ryby dodać jajko, koperek, zmielony ząbek czosnku(według uznania), pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Na każdym naleśniku rozsmarować masę rybną i zwinąć w rulon, dobrze ścisnąć, aby pomiędzy naleśnikiem a farszem nie było przerwy. Przygotowane naleśniki z farszem rybnym pokroić z na krążki o grubości ok. 2 cm, tak jak kroi się kopytka.
Pokrojone krążki obtaczać w jajku i bułce tartej obsmażyć na patelni na złoty kolor. Podawać na ciepło z barszczem czerwonym
Przepis dodał użytkownik j.polaska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze